Site icon Natura Plus Zdrowie

Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch

Żyjemy w świecie chemikaliów i konserwantów. Nie mamy już tak czystego środowiska (powietrza, wody, pożywienia) jak to było przed wiekami. Często też z braku czasu lub wygody zapominamy o zdrowej zasadzie spożywania ok. 5 różnych warzyw dziennie. Czasami jest to trudne do zastosowania, wiec świetną alternatywą gotowanych bądź surowych warzyw będą soki, które jednocześnie dostarczą nam mnóstwa witamin oraz korzystnie wpłyną na nasz organizm.

 

Sok lepszy niż kawa

 

Taki sok jest jak “energetyk” działający lepiej niż kawa ponieważ wypijany rano to potężny zastrzyk energii zawierający w swoim składzie mnóstwo witamin, minerałów aktywnych. Poprzez regularne spożywanie można wykluczyć przyjmowanie syntetycznych preparatów witaminowych i mineralnych. Regularnie spożywane soki warzywne i owocowe znakomicie regenerują organizm. Odpowiednio dobrane, mogą stanowić fantastyczną kurację oczyszczającą, odchudzającą , wspomagającą pracę całego organizmu od poziomu komórki aż do poziomu poszczególnych układów. Dostarczają bowiem składniki odpowiadające za prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w naszym organizmie. Dodatkowo w sokach skoncentrowane są pokaźne ilości antyoksydantów biorących udział w neutralizowaniu wolnych rodników. Dzięki czemu możemy skutecznie ochraniać nasz organizm przed chorobami cywilizacyjnymi i opóźniać procesy starzenia.  W przeciwieństwie do surówek, których strawienie wymaga większej pracy ze strony układu pokarmowego, sok jest więc bardziej lekkostrawny. Cenne substancje w ciągu 15 minut, znajdują się w Twoim krwiobiegu. Od tego momentu organizm może używać ich jako budulca dla odtworzenia nowych zdrowych komórek.

 

Sok z buraka

 

Ten sok to skarbnica witamin. Buraki zawierają potas wpływający korzystnie na ciśnienie krwi, pracę serca i mięśni oraz mangan potrzebny do prawidłowego przyswajania witaminy C, jak również produkcji hormonów tarczycy. Z witamin występujących w burakach warto wymienić pokaźne ilości witaminy A, B1 oraz C. W burakach znajdziemy też wapń potrzebny naszym kościom, żelazo zapobiegające anemii, kojący nasze nerwy magnez oraz pewne ilości kwasu foliowego.

Buraki działają odkwaszająco na organizm zakwaszony dużą ilością mięsa i cukru w diecie, zwiększają odporność na choroby i pobudzają łaknienie – warto je podawać niejadkom lub rekonwalescentom, poprawiają pracę wątroby, ułatwiają trawienie oraz leczą anemię. Sok z buraków (świeżych) w zdecydowanym stopniu zwiększa wydolność organizmu, więc jest to świetny napój przed treningiem.

 

Sok ze szpinaku

 

Sok ten oczyszcza i regeneruje jelita i cały układ trawienny. Szpinak zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza i wit. C znacznie więcej niż cytryna. Jest również źródłem witamin A, B1, B2 i E. Świetnie sprawdza się przy złośliwej anemii, rozstroju nerwowym, zapaleniach nerek, zapaleniach stawów, czyraczności, obrzękach kończyn, częstych krwotokach, reumatyzmie, niskim i wysokim ciśnieniu krwi, zaburzeniach wzroku, bólach głowy.

 

 

Sok z pokrzywy

 

To sok który chętnie polecam moim pacjentom do przygotowania samodzielnie z młodych pokrzyw w okresie wiosennym, Jest to niezwykłe prosta a wzmacniająca organizm kuracja która przyda większości z nas ponieważ dostarcza sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu).  Działa oczyszczająco na krew ze szkodliwych produktów przemiany materii.  Przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie co jest częstą przyczyną nadmiernych kilogramów. Oczyszcza układ trawienny, poprawia przemianę materii, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi. Pokrzywa posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii  i ogólnym osłabieniu organizmu. Uodparnia organizm co jest niezwykle ważne w okresie jesienno- zimowym.

Sok z aloesu

 

Zaleca się szczególnie jesienią i szczególnie tym, którzy mają osłabioną odporność, ale nie tylko! Sok z aloesu dostarcza składników, których potrzebujemy cały rok, dostarcza naszemu organizmowi m.in. aminokwasów (np. lizyna, luecyna, walina, fenyloanalina, treonina), witamin (C, A i witaminy z grupy B) i składników mineralnych (związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu).
Sok z aloesu może też pełnić rolę naturalnego antybiotyku oraz substancji o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Jedną z jego najwyżej cenionych właściwości jest podnoszenie odporności. Stymulują nasz organizm do walki z wirusami grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, opryszczki, zapalenia jelit, wątroby i innych.Sok z aloesu bywa stosowany jako pomoc w zwalczaniu problemów z alergią pokarmową, zaburzeniami przemiany materii, artretyzmem, reumatoidalnym zapaleniem stawów, przesuszoną skórę, łupieżem, trądzikiem, wzdęciami, zaparciami, biegunką, czy wrzodami okrężnicy.

Sok z aloesu ma również dobry wpływ na ścianki żołądka i dwunastnicy, które chroni przed drażniącym działaniem kwasu solnego. Sok z aloesu wykorzystuje się także w leczeniu zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, problemów z wątrobą i grzybicą, a także w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, nadwagi. Jest więc nieocenionym składnikiem zdrowej diety w zabieganym trybie życia.  Sama z powodzeniem stosuję go w swojej rodzinie i wśród moich pacjentów.

 

Sok z jarmużu

 

Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia którego zawiera więcej niż mleko. Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Wspomaga regulację ciśnienia tętniczego we krwi. Uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Karotenoidy zmniejszają występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Warzywo te odgrywają ważną rolę w przypadku zachorowalności na niektóre nowotwory, takie jak: rak żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty, pęcherza moczowego, piersi, a także błony śluzowej macicy.  Jarmuż może stanowić główny składnik zielonych koktajli które można łatwo przygotować samodzielnie lub wypijać 100% sok.

 

Jak wybrać najlepszy sok?

 

Podczas wyboru soku należy zwracać uwagę na jego jakość i skład. Najlepiej, jeżeli nie będzie zawierał dodatków w postaci cukru i konserwantów. Ukryte ulepszacze, takie jak np. syrop glukozowo-fruktozowy mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. Warto pamiętać, że sok należy przyjmować minimum 30 minut przed posiłkiem. Podczas wyboru soku z kartonu lub butelki warto również zwrócić uwagę, czy jest to sok 100%. Oznacza to, że do jego produkcji użyto wyłącznie owoców lub warzyw, bez dodatkowych składników. Dla pewności, warto zawsze zapoznać się z etykietą. Najlepiej, jeżeli możemy samodzielnie przygotować sok. Efektem regularnego picia świeżych soków jest podniesienie energii życiowej i poprawienie kondycji całego organizmu.

 

Katarzyna Suchanek-Pilch
Exit mobile version