Czy warto kupować produkty BIO?

Imbir i jego właściwości w okresie zimowym
Imbir i jego właściwości w okresie zimowym
17 listopada 2020
Multiwitamina- uzupełnienie niedoborów organizmu
Multiwitamina- uzupełnienie niedoborów organizmu
15 grudnia 2020
Czy warto kupować produkty BIO?

Na półkach możemy znaleźć coraz więcej certyfikowanych produktów z deklaracją bio. Szeroki wybór oraz dostępność praktycznie w każdym osiedlowym markecie powodują, że coraz częściej sięgamy po żywność certyfikowaną.  Jednak czy rzeczywiście takie produkty są lepszej jakości? Dodatkowo, często konsumenci są wprowadzani w błąd przez lokowanie nieistniejących certyfikatów i deklaracji na opakowaniach.

Jaki certyfikat odpowiada produktom bio?

Najbardziej charakterystycznym znakiem, którego powinniśmy szukać na opakowaniach jest zielony listek otoczony dwunastoma gwiazdkami. Certyfikat ten świadczy o tym, że produkt został wytworzony ze składników pochodzenia ekologicznego z poszanowaniem przepisów o ochronie środowiska i zwierząt. Wynika z tego, że dzięki kupowaniu certyfikowanej żywności wspieramy zarówno swoje zdrowie, jak i faunę i florę. Pamiętajmy więc, aby dokonywać świadomych wyborów podczas zakupów.

BIO Pokrzywa 250 ml

DZIAŁANIE:

wpływa na prawidłowe funkcjonowanie prostaty
zmniejsza uczucie ciężkich i zmęczonych nóg
wpływa na stan skóry problematycznej i skóry głowy
wspomaga krążenie żylne

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Czy produkty bio mają więcej wartości?

Z pewnością wiele osób zadaje sobie pytanie, czy produkty bio rzeczywiście są bardziej wartościowe od tych tradycyjnych. Osoby starsze powiedzą,  że cała żywność na wsi była kiedyś ekologiczna. Jednak już od początku XX wieku pestycydy i nawozy chemiczne są używane nie tylko przez rolników posiadających duże areały, ale także drobnych plantatorów. Prace opublikowane na łamach „British Journal of Nutrition” dowodzą, że spożywanie produktów organicznych zmniejsza reakcje alergiczne oraz występowanie nowotworów czy otyłości.  Dla przykładu cebula, kapusta, czy pomidory z ekologicznych upraw zawierają większą ilość witamin B i C niż ich odpowiedniki z konwencjonalnych upraw.

Naturalna, zrównoważona dieta jest niezwykle ważna, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją fizyczną, jednak jest do decyzja, którą każdy musi podjąć indywidualnie. Z pewnością warto włączyć choćby niektóre produkty ekologiczne do swojej diety.

facebook