Piekący problem
7 lutego 2017Owoc mango i jego właściwości. Sprawdź jak obrać i zjeść mango
10 lutego 2017
Czujesz, że zupełnie opuściły Cię siły witalne a czeka Cię wysiłek intelektualny? Z odsieczą przyjdzie Ci smaczna przekąska.
Gorzka czekolada
Czekolada jest bogata w substancje o działaniu stymulującym mózg – teobrominę, kofeinę i fenyloetyloaminę (endorfiny). Jej spożycie daje natychmiastowy efekt pobudzenia. Jedzenie gorzkiej czekolady w małych ilości regularnie przez dwa tygodnie obniża poziom hormonu stresu (kortyzolu). Wynika to z jej właściwości przeciwutleniających.
Orzechy
Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, usprawniają trawienie i wzmacniają komórki organizmu. Są bogate w tryptofan, będący prekursorem hormonu szczęścia – serotoniny. Zaleca się spożywanie 10 orzechów dziennie. Jajka
Zawierają związki cholinowe, odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji takich, jak funkcje błony komórkowej i neurotransmisja (przekazywanie informacji w układzie nerwowym). Ich spożywanie poprawia nastrój i sprawia, że stajesz się bardziej zrelaksowany. Łosoś atlantycki
Jedno z najbogatszych źródeł wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Żeby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na nie, wystarczy zjeść 200 gram łososia. Tłuszcze te odgrywają ważną rolę w produkcji hormonów, odpowiedzialnych za nastrój.Rośliny strączkowe
Podobne, jak orzechy, zawierają sporo tryptofanu, niezbędnego do produkcji, odpowiedzialnej za dobry nastrój, serotoniny. Są źródłem węglowodanów, błonnika i przeciwutleniaczy. Zielona herbata
Zawiera alkaloidy o właściwościach pobudzających. Jednym z nich jest energetyzująca teina, która ma tę przewagę nad kofeiną, że wchłania się bardzo wolno, dając długotrwały efekt. Obecne w niej przeciwutleniacze poprawiają kondycję całego organizmu, dlatego jest zalecana podczas wysiłku umysłowego.