Owoc mango i jego właściwości. Sprawdź jak obrać i zjeść mango

Nakarm swój mózg
Nakarm swój mózg
10 lutego 2017
Czystek – właściwości i zastosowanie
Czystek – właściwości i zastosowanie
10 lutego 2017
Owoc mango i jego właściwości. Sprawdź jak obrać i zjeść mango

Mango to tropikalny owoc, który coraz częściej pojawia się w naszej codziennej diecie. Stosujemy go do sałatek, ciast, koktajli i innych deserów. Doceniamy go przede wszystkim za smak, choć mało osób zdaje sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości. Co takiego kryje się w tym owocu, że zyskuje coraz większą popularność?

Mango owoc – skąd wziął się w Europie?

Ten egzotyczny owoc przywędrował do nas z Indii. Tam uprawiany jest już od ponad 4000 lat. Mango pojawiało się już w najstarszych księgach hinduskich i było uważane za “owoc bogów”. Do Europy dotarło dopiero w XVI w. w czasie wielkich odkryć geograficznych. Jednak dopiero niedawno wielu badaczy i naukowców odkryło jego zbawienne właściwości. Obecnie owoc mango uprawiany jest na wszystkich kontynentach w ponad 1000 gatunków, m. in. w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie. W Indiach roślina ta uprawiana jest na szeroką skalę. Nic więc dziwnego, że tamtejsze stragany wprost uginają się pod ciężarem tych owoców. Mimo jego dużej popularności w innych krajach, żółto-złocistego miąższu, słodkiego smaku i niezwykle aromatycznego zapachu, w polskich sklepach wciąż jest mało dostępny i niestety drogi. Owoc osiąga ok. 15-20 centymetrów długości, a jego największe odmiany ważą nawet 2 kilogramy.

Jak obrać mango?

Mango możemy obierać na kilka sposobów. Wcale jednak nie jest to łatwe. Najpopularniejsza i najczęściej stosowana metoda to tzw. “na jeża”. Najpierw musimy przekroić owoc na pół, tak by odszedł od pestki. Następnie kładziemy połówkę mango skórką w dół i nacinamy miąższ w kratę. Pamiętajmy jednak, by nie przeciąć skórki. Po tej czynności, wywijamy skórkę na lewą stronę, tak by powstał nam jeż. Powstałe kostki mango możemy łatwo odciąć nożem lub jeśli chcemy od razu zjeść owoc, wystarczy odgryzać po kolei kostki. Kolejny sposób wymaga użycia nożyka do obierania warzyw. Kiedy już pozbędziemy się skórki, kroimy mango na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie dzielimy owoc na mniejsze części. Mimo wszystko tego sposobu nie doradzamy. Jak wiadomo, mango ma bardzo śliski miąższ, w związku z czym w czasie obierania może nam się wyślizgnąć z dłoni. A chyba chcemy owoc zjeść, a nie zbierać z podłogi? Trzeci sposób nie wymaga właściwie obierania mango. Możemy jeść owoc podobnie jak melona, krojąc go na pół, a następnie wybierając miąższ łyżką.

Jak jeść mango?

Dużo się słyszy o owocu mango jako bombie witaminowej. Często będąc w sklepie, zastanawiamy się: kupić czy nie kupić? Jak je się w ogóle je? Do czego można je wykorzystać? Z czym mieszać? Otóż sposobów na jedzenie i wykorzystanie mango w kuchni jest bardzo wiele. Zanim jednak przejdziemy do jego zastosowania w kulinariach, warto co nieco powiedzieć o tym, jak należy wybierać owoce. Chyba nie chcemy od razu się zrazić do mango, wybierając niedojrzały lub przejrzały okaz?

jak jeść mango

Mango niestety nie jest u nas tak popularne jak banany czy pomarańcze. Jest sprowadzane na małą skalę, co znacznie wpływa na jego wysoki koszt. Warto więc kupić ten owoc, gdy będzie w promocji. Wówczas możemy upolować kilka sztuk więcej. Idealny, czyli dojrzały owoc mango nie powinien być ani w całości zielony, ani czerwony. Dojrzałe mango ma zwykle kolor żółtawo-pomarańczowo-czerwony, choć może się również zdarzyć odrobina zieleni. Skórka powinna się lekko uginać pod naciskiem – tak jak w gruszce. Dojrzały owoc poznamy także po intensywnym, aromatycznym zapachu w okolicach szypułki. Może się jednak zdarzyć, że nie mamy zbytnio wyboru, bo w sklepie są same zielone owoce. To wcale nie znaczy, że mamy od razu je skreślać – tym bardziej, jeśli mango jest w promocji. Wystarczy, że wrzucimy owoc na kilka dni do papierowej torebki razem z jabłkiem, a mango szybko dojrzeje.

No dobrze, wybraliśmy owoc i co teraz? Jak jeść mango? Schowajmy się w szafie i zjedzmy szybko, póki nikt nie widzi 🙂 A tak na poważnie, mango możemy jeść na wiele sposobów, począwszy od wszamania od razu po obraniu, a skończywszy na przygotowaniu sałatek, koktajli, soków, galaretek czy dżemów. W Indiach owoc ten używa się także do przyrządzania curry. Mango idealnie komponuje się nie tylko z innymi owocami, ale także z warzywami, różnego rodzaju mięsami czy rybami. Co ciekawe, w Indiach z pestek mango robi się masło. Owoc sprawdzi się również na ciepło – możemy z niego zrobić marynatę do mięsa na grilla. Latem, zwłaszcza w upalne dni, najlepiej przygotować z niego orzeźwiające smoothie lub koktajl. Możemy zmiksować je z innymi owocami albo zrobić słynny, indyjski napój bogów, czyli “mango lassi”. Wystarczy, że zmiksujemy owoce mango z maślanką, kefirem lub jogurtem, chłodną wodą, miodem oraz przyprawami, np. kardamonem. Taki napój nie tylko orzeźwia, ale także smakuje wyśmienicie.

Sok z mango

Dzięki zawartości witaminy C ma działanie antyoksydacyjne, wzmacnia odporność organizmu i wpływa na produkcję kolagenu.

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Mango – właściwości

Choć zapewne nie lubicie długich traktatów o jedzeniu, to właściwości mango nie da się opisać w jednym zdaniu. Nawet 10 zdań to wciąż będzie za mało, bo mango jest owocem, który ma wiele witamin oraz składników odżywczych i działa nie tylko na nasze zdrowie, ale także urodę. No dobrze, zacznijmy więc od zestawu wartości odżywczych, które zawiera ten boski owoc.

100 gram mango to ok. 60 kcal. Przede wszystkim trzeba wspomnieć, że owoc jest bogatym źródłem witamin – witaminy A, C, E oraz tych z grupy B (B1, B2, B3). Mango zwiera także potas, magnez, fosfor, wapń, miedź oraz białko, dzięki czemu polecane jest szczególnie osobom, będącym na diecie. Po zjedzeniu owocu długo utrzymuje się uczucie sytości, a sam błonnik wpływa również na obniżenie cholesterolu we krwi, tym samym dbając o nasz układ krążenia.

Witaminy C i B wzmacniają układ odpornościowy oraz nerwowy. Dodatkowo witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z roślin, dzięki czemu mango sprawdzi się idealnie w diecie kobiet w ciąży, które cierpią na niedobór żelaza. Witamina A i E wpływa pozytywnie na wygląd skóry oraz zdrowie oczu. Obecność antyoksydantów w mango, które walczą z wolnymi rodnikami, nie tylko opóźnia procesy starzenia się skóry, ale także spowalnia wzrost komórek nowotworowych. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że zawarte w mango składniki hamują rozwój raka piersi i okrężnicy. Dodatkowo chronią również zdrowe komórki.

Prócz właściwości zdrowotnych, mango również działa cuda w kosmetyce, dlatego ekstrakt czy olejek z mango wykorzystywany jest powszechnie w kremach, balsamach, masłach do ciała, a także szamponach do włosów i odżywkach do paznokci.

Oczywiście wymienione działania owocu to jedynie część tego, co może nam zaoferować mango. Należy dodać, że nie tylko sam owoc, ale także kwiaty, kora drzew czy pestki mango mają właściwości zdrowotne. Warto więc poczytać więcej na ten temat. A na koniec: Keep calm and eat mango!

1 Komentarz

  1. […] Więcej informacji o właściwościach mango znajdziecie na stronie naturapluszdrowie.pl. […]

facebook