Już od dłuższego czasu zyskuje popularność wśród gwiazd Hollywood. Stosowany jest przede wszystkim na odchudzanie, choć to nie jedyne jego właściwości. Wokół młodego jęczmienia wciąż tworzą się kolejne mity oraz burzliwe dyskusje. Jakie zatem zastosowanie ma młody jęczmień i na co może nam pomóc?
Wielu osobom wydaje się, że zielony jęczmień to kolejny produkt, wypromowany tylko po to, żeby zwiększyć zyski producentów. O dziwo, jęczmień zielony ma naprawdę wiele cennych właściwości, które znane były ludziom już w starożytności! W starożytnym Rzymie roślina ta była często składnikiem diety gladiatorów. Teraz jednak odkrywamy go na nowo i powoli włączamy go do swojej codziennej diety.
Na początku warto powiedzieć, że młody jęczmień swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który występuje tu w bardzo dużej ilości. Barwnik ten ma niezwykłe właściwości. Jego budowa zbliżona jest do hemu, czyli barwnika krwi, jednak z tą różnicą, że w centrum układu porfirynowego znajduje się tu magnez zamiast żelaza. Chlorofil jest stosowany przede wszystkim w: leczeniu anemii, neutralizowaniu toksyn w organizmie oraz wspomaganiu ich usuwania, wspieraniu pracy nadnerczy i tarczycy oraz wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych. Chlorofil odgrywa także ważną rolę w gojeniu się ran oraz w stymulacji układu immunologicznego. Ponadto pomaga odkwasić organizm, przyczyniając się do zapewnienia równowagi między kwasami i zasadami w organizmie.
Na chlorofilu jednak nie poprzestaniemy, ponieważ zielony jęczmień ma dużo innych wartościowych składników, o których wypada powiedzieć. Co więcej tutaj znajdziemy? Między innymi witaminę C, E, beta-karoten oraz kwas foliowy. Jęczmień jest także bogatym źródłem wielu pierwiastków, takich jak magnez, potas czy żelazo. Takiej bomby witaminowej trudno szukać w jakichkolwiek suplementach. Przede wszystkim przewagą młodego jęczmienia jest to, że jest on w pełni naturalną rośliną, a mieszanka witamin, które tam występują jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm.
To, jaką przewagę ma jęczmień nad innymi produktami spożywczymi, możemy zobaczyć na przykładzie kilku porównań. Jęczmień dostarcza nam 2 razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej potasu i wapnia niż trawa pszeniczna, około trzydziestu razy więcej witamin z grupy B niż mleko, a także siedem razy więcej witaminy C niż taka sama ilość pomarańczy. Ponadto w jęczmieniu znajduje się pięć razy więcej żelaza niż w w szpinaku.
Spożywanie młodego jęczmienia zalecane jest szczególnie osobom, które żyją w biegu i stresie. Nie tylko pomoże uzupełnić wszelkie braki składników odżywczych w organizmie, ale także zminimalizuje objawy takie jak stres i przemęczenie. Wszystko to dzięki dużej dawce magnezu, który zapobiega także skurczom mięśni.
Antyoksydanty zawarte w jęczmieniu, czyli m. in. witamina C, E oraz beta-karoten, sprawiają, że roślina ta ma silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie pomaga nam walczyć z zapaleniami, wirusami, a nawet rakiem. Ponadto jęczmień stosowany jest często we wspomaganiu leczenia trądziku, owrzodzeń, egzemy, atopowego zapalenia skóry czy leukopatii. Może on także złagodzić bóle żołądka, stawów oraz zmniejszyć stany zapalne. Warto również wspomnieć o dobroczynnym działaniu manganu, cynku i krzemu, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie.
Zielony jęczmień bogaty jest także w błonnik pokarmowy, który wspomaga odchudzanie. Występuje tu zarówno błonnik rozpuszczalny, który przyspiesza metabolizm tłuszczu i obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także błonnik nierozpuszczalny, zmniejszający ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego i wpływający pozytywnie na pracę układu pokarmowego.
Młody jęczmień powinny również włączyć do swojej diety osoby borykające się z nieświeżym oddechem, problemami z jamą ustną i dziąsłami. Roślina ta bowiem niweluje bakterie tlenowe, występujące w jamie ustnej, przywracając uczucie świeżości.
Jęczmień może być idealnym uzupełnieniem diety osób, które zamierzają się odchudzać. Wpływa przede wszystkim na poprawę przemiany materii, jest małokaloryczny, a dzięki zawartości błonnika wzmaga uczucie sytości. To właśnie błonnik sprawia, że jęczmień jest tak popularny wśród osób przechodzących na dietę. Wypełnia on żołądek, dzięki czemu przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu i przez to mniej jemy. Ponadto wpływa on pozytywnie na pracę jelit, zapobiega zaparciom, a zlepiając cząsteczki tłuszczu sprawia, że mniejsza ich ilość dostaje się do organizmu. Błonnik pokarmowy ma także jeszcze jedną ważną funkcję – reguluje poziom cukru we krwi i poprawia profil lipidowy.
pomaga utrzymać równowagę kwasowo- zasadową
dostarcza chlorofilu
wspomaga oczyszczanie i odchudzanie
No dobrze, ale czy w takim razie młody jęczmień jest cudownym środkiem, który skutecznie nas odchudzi bez diety i aktywności fizycznej? No, tak dobrze to już nie ma. Nic nie zastąpi zdrowego odżywiania oraz codziennych ćwiczeń. Mimo to, jęczmień z pewnością będzie kolejnym krokiem do zgrabnej sylwetki. Pamiętajmy jednak, by stosować go wraz z dietą i ćwiczeniami, a nie zamiast nich.
Mimo, że wydawałoby się, że jęczmień z racji tego, iż jest rośliną, można jeść np. w sałatkach, to wcale tak nie jest. Najczęściej możemy zakupić go w formie sproszkowanego soku, rozdrobnionej trawy jęczmiennej czy tabletek. Która forma jest dla nas najlepsza i dostarczy nam najwięcej właściwości odżywczych? Sproszkowany sok jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż rozdrobniona trawa. Otrzymuje się go poprzez wyciskanie soku z jęczmienia, a następnie odparowywanie wody w niskiej temperaturze – to pozwala zachować jego wszystkie właściwości. Z kolei sproszkowana trawa suszona jest w wysokiej temperaturze, pozbawiając roślinę wielu wartości odżywczych. Jeśli nie smakuje nam jęczmień w formie sproszkowanego soku, warto dodać taki proszek do koktajlu czy soku owocowego. Nie każdemu jednak przypadnie do gustu takie połączenie, ponieważ ma on specyficzny, gorzki i trawiasty smak. Ale również na to jest rozwiązanie – sproszkowany sok możemy kupić w formie tabletek. Pamiętajmy jednak, że są one droższe. Jeśli spotkacie w sklepie tanie tabletki, oznacza to, że jest to sproszkowana trawa, a nie sok, a więc taki preparat będzie zawierał mniej wartości odżywczych.