Owoce granatu – właściwości i zastosowanie

Pigwa – właściwości lecznicze i odżywcze
Pigwa – właściwości lecznicze i odżywcze
30 marca 2017
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Owoce granatu – właściwości i zastosowanie

Granat to owoc niestety niezbyt popularny, jednak posiadający wiele zdrowotnych i pielęgnujących właściwości. Coraz częściej nazywany jest on owocem życia, a jego zalety znane były już medycynie ludowej około 7 tys. lat temu. Dlaczego warto dołączyć granat do swojej codziennej diety?

Owoc granatu – właściwości

Owoc granatu zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe bogate w przeciwutleniacze. To w nim właśnie znajduje się nieznany dotąd kwas Omega-5, który zaliczany jest do sprężonych kwasów tłuszczowych. Co ciekawe, granat jest jedyną na świecie rośliną zawierającą tego rodzaju kwasy! Ponadto jest niezwykle bogaty w witaminy – B1, B2, C oraz minerały – potas, magnez, dzięki którym przeciwdziała zakażeniom i wspomaga metabolizm komórkowy.

Lecznicze właściwości posiadają zarówno owoce granatu, ale także korzenie, skórka i nasiona. Medycyna naturalna i ludowa od najdawniejszych czasów wspomina o niesamowitych właściwościach tej rośliny. Jej kora oraz korzenie wykorzystuje się przeciwko tasiemcom oraz czerwonce. Kwiaty granatu sprawdzają się natomiast w leczeniu cukrzycy. Najszersze spektrum działania posiadają jednak owoce granatu, bowiem były i nadal są one stosowane w leczeniu ran, infekcji, zapaleń, biegunek, wrzodów czy próchnicy. Ponadto mają zbawiennie właściwości dla poszczególnych układów ludzkiego organizmu: chronią serce, zwalczają choroby układu krążenia, działają dobroczynnie na naczynia krwionośne i łagodzą stany zapalne. Dodatkowo działają zapobiegawczo w przypadku nowotworów, a także wstrzymują rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Co ciekawe, owoce granatu wpływają także na nasze dobre samopoczucie, dodają sił witalnych i likwidują zaburzenia erekcji oraz podnoszą erotyczne doznania. Warto jeść granat również z wagi na jego zapobieganie procesom starzenia oraz spowalnianie postępów choroby Alzheimera. Zaleca się jedzenie granatu kobietom w ciąży, ponieważ posiada on działanie ochronne na płód i chroni go przed uszkodzeniami mózgu.

Granat – owoc wiecznej młodości

Owoce granatu posiada cudowne działania odmładzające, które znane były już w starożytności. W jaki sposób opóźniają one procesy starzenia? Przede wszystkim działają przeciwko wolnym rodnikom. Ponadto zawierają wiele przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych (m.in.: linolowego, linolenowego, oleinowego), które działają odmładzająco na naszą skórę – poprawiają jej ukrwienie i koloryt, przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych. Kwas elagowy natomiast wzmacnia ściany komórek skóry, zapobiegając utracie wody. Ale to nie wszystko. Udowodnione bowiem zostało, że dzięki fitoestrogenom owoce granatu łagodzą dolegliwości związane z PMS oraz menopauzą.

Sok z granatu

Starożytnie lekarze z Chin uznawali sok z granatu za życiodajny nektar. Ogólnie w średniowieczu wierzono, że granat przynosi długowieczność, a do dziś pozostał on symbolem płodności. Sok z owoców granatu jest jednak nieco drogi. Za litr zapłacimy od 25 do nawet 50 złotych. Jednak możemy go również wykonać w warunkach domowych, ze świeżych owoców. Należy najpierw przekroić owoc granatu, a następnie za pomocą łyżki wybrać ziarna, wrzucić do garnka, dodać dwie łyżki cukru i tyle samo wody. Całość gotuje się i miesza około 10 minut, aż do momentu zgęstnienia soku. Otrzymamy syrop studzimy, a następnie przelewamy przez sito lub miksujemy bez dodatku wody. Tak otrzymaną substancję wkładamy na około 8 godzin do lodówki. Po takim czasie jest ona gotowa do spożycia.

Warto pamiętać jednak, że granat zawiera witaminę C, która pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości. Można więc równie dobrze sok wycisnąć na zimno lub po prostu zjeść świeży owoc granatu, bowiem w nim znajduje się najwięcej dobroczynnych składników aktywnych.

Jak jeść granat?

Jedzenie granatu jest dla niektórych bardzo skomplikowane. Nie jest to bowiem owoc o tradycyjnej budowie, nie da się go obrać czy zjeść ze skórką. Składa się on bowiem głównie z samych ziarenek, a więc jest pozornie do do zjedzenia. Jednak wbrew pozorom jedzenie granatu nie jest wcale takie trudne. Sposobów na jedzenie granatu jest kilka. Jeden z nich polega na odcięciu górnej części owocu, zwanej koroną oraz podzieleniu go na części, podobnie, jak dzieli się pomarańczę. Następnie należy włożyć owoc do naczynia z wodą na około 10 minut i ręcznie dzielić go na mniejsze części, do momentu aż zauważysz, że nasiona opadają na dno, a łupina unosi sę na powierzchni. Wtedy należy usunąć fragmenty białej łupinki z wody. Następnie odcedzamy nasiona i pozostawimy do osuszenia. Granat jest gotowy do spożycia. Można jeść same nasiona lub przygotować je w takiej formie, w jakiej najbardziej się lubi, np. z jogurtem naturalnym.

Granat- suplement diety w płynie

łagodzi problemy trawienne
działa odmładzająco na skórę
łagodzi objawy PMS i menopauzy
zwalcza wolne rodniki

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Jak obrać granat?

Czekanie aż skórki same odejdą od nasionek granatu nie jest konieczne, bowiem istnieją również inne sposoby na obieranie tego pozornie skomplikowanego owocu. Za pomocą ostrego noża należy przecinać skórkę od korony, aż do miejsca, gdzie była gałązka – dokładnie w taki sam sposób, w jaki obiera się pomarańczę. Dobrze jest naciąć ją w kilku miejscach, aby łatwiej było ją ściągnąć. Następnie odcinamy koronę z na tyle dużym fragmentem owocu, aby po przecięciu widać było czerwone ziarenka. Pociągnij granat za wybraną część. W ten sposób łatwo oddzielisz pyszne ziarna od niejadalnej białej błonki. Następnie dzielimy owoc na mniejsze części, a następnie odrywamy wszystkie pozostałe białe błonki. Nad miseczką wepchnij zewnętrzną skórkę granatu do środka, równocześnie wypychając nasiona na zewnątrz i delikatnie zeskrob nasiona ze skórki. W ten sposób otrzymamy około szklanki życiodajnych nasion tego owocu.

Innym i najprostszym sposobem na spożycie granatu jest przecięcie go na pół i wyjadanie łyżeczką. Warto jednak pamiętać, że naciskane nasiona pękają, a rozprzestrzeniający się dynamicznie sok może zabrudzić ubrania, które później ciężko jest doprać.

Granat można spożywać w surowej formie, robić z niego sok lub dodawać go jogurtów i sałatek. Na upalne dni świetnie nada się orzeźwiająca sałatka owocowa z ziarenek granatu, słodkich mandarynek, kiwi, soku z połówki cytryny oraz cukru trzcinowego. Nie ważne jednak, w jakiej formie będziesz przyjmował owoc granatu. Ważne jest, że Twój organizm na pewno skorzysta na włączeniu granatu do codziennej diety, a po krótkim czasie i Ty zauważysz efekty jego zbawczego działania.

facebook