Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Owoce granatu – właściwości i zastosowanie
Owoce granatu – właściwości i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Głóg – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Głóg – właściwości zdrowotne i zastosowanie
18 kwietnia 2017
Acerola – skład, właściwości i zastosowanie

Mówiąc o witaminie C, pierwsze co nam przychodzi na myśl, to cytryna. Jednak istnieją inne owoce, które zawierają dużo więcej tej witaminy. Wśród nich oczywiście góruje acerola. Zawartość kwasu askorbinowego w jej przypadku jest ponad 30-krotnie większa niż w cytrynie. Chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach aceroli?

Acerola – charakterystyka

Acerola jest wiecznie zielonym krzewem, pochodzącym z Ameryki Środkowej i Południowej. Niektórzy nazywają ją wiśnią z Barbados, ale inna jej nazwa to również nadgwiazdka granatolistna. Roślina ta w bardzo ciepłym klimacie owocuje praktycznie przez cały rok. W nieco chłodniejszych miejscach daje owoce od maja do grudnia. Jeśli jednak chcemy hodować ją w domu, musimy  uzbroić się w cierpliwość. Pierwsze owoce pojawiają się dopiero po ok. 3-4 latach. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom, już od dawna stosowana jest w medycynie naturalnej. Także przemysł farmaceutyczny wykorzystuje ją do produkcji preparatów, zawierających naturalną witaminę C. Co ciekawe, z rośliny tej można uformować drzewko bonsai.

Sok z aceroli

wspomaga odporność organizmu
zawiera naturalną witaminę C
wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Acerola – właściwości

Jak już zostało powiedziane, acerola ma najwięcej witaminy C spośród wszystkich owoców. Przebija więc nie tylko cytrynę, ale także czarną porzeczkę czy dziką różę. Wystarczą jedynie 3 owoce aceroli, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Warto również wiedzieć, że w niedojrzałych owocach znajduje się dwa razy więcej tej witaminy. Na co działa witamina C? Wzmocnienie odporności to jedno z najważniejszych jej działań. Acerola może więc chronić nas przed przeziębieniami ze względu na działanie wzmagające detoksytację. Kwas askorbinowy ma silne właściwości przeciwutleniające, dlatego pomaga nam on nam również w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Odpowiada za poprawę pracy układu krążenia, zapobiegając tym samym miażdżycy, nadciśnieniu i udarowi mózgu. Działa też antynowotworowo. Co ciekawe, gwarantuje również sprawne oraz mocne kości i stawy. Witamina C bierze też udział w syntezie kolagenu, dlatego wpływa pozytywnie na stan naszej skóry. Prócz tego pełni rolę w wytwarzaniu hormonów i transmiterów, a więc reguluje pracę naszego organizmu. Niedobór witaminy C może skutkować osłabieniem, zmęczeniem, brakiem apetytu, krwawieniem dziąseł czy bólem mięśni i stawów. Jeśli zmagamy się z tymi dolegliwościami, warto uzupełnić niedobory, spożywając acerolę. No dobrze, powiedzieliśmy już co nieco o witaminie C. Co jeszcze zawdzięczamy wiśni z Barbados?

Nie tylko witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Do antyoksydantów, znajdujących się w tej roślinie, należą także karotenoidy i antocyjany, które są naturalnym barwnikiem, odpowiadającym za ciemnoczerwoną barwę owoców aceroli. Sok z aceroli zawiera aż 17 karotenoidów. Wśród nich najwięcej jest beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Związek ten polecany jest szczególnie osobom, które chciałyby szybko złapać naturalną opaleniznę. Przyspiesza on opalanie i odpowiada za piękny kolor skóry. Odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zmniejszając np. ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które często prowadzi do utraty wzroku w podeszłym wieku. Prowitamina A wzmacnia również nasze serce i odporność.

Prócz wspomnianych karotenoidów, mamy tu także sporą ilość antocyjanów. Podobnie jak prowitamina A, również antocyjany wpływają na nasz wzrok oraz układ sercowo-naczyniowy. Polecane są również w leczeniu alergii oraz wszelkiego rodzaju zapaleń. Istnieje hipoteza, że mogą mieć również działanie antynowotworowe.

Acerola bogata jest również w witaminę B1, B2, PP, a także wapń, fosfor i żelazo.

Acerola a kosmetyka

Acerola powszechnie wykorzystywana jest w kosmetyce, ze względu na obecność witaminy C oraz beta-karotenu. Z jej dodatkiem produkowane są różne kremy i maseczki. Beta-karoten jest skuteczny w leczeniu trądziku. Podobnie jak witamina C, działa również przeciwzmarszczkowo – z tą różnicą, że kwas askorbinowy dodatkowo powoduje uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Acerola dla dzieci – kiedy stosować?

Suplementacja witaminy C, zarówno w przypadku dzieci, jak i dorosłych powinna być przeprowadzana wyłącznie w okresie zwiększonego zapotrzebowania, a więc w stanach obniżonej odporności czy w czasie przeziębienia. Nasz organizm nie magazynuje witaminy C, a jej nadmiar wydalany jest z moczem. Pamiętajmy, że przedawkowanie kwasu askorbinowego może być dla nas niebezpieczne. Konieczność usuwania nadmiaru witamin z organizmu może przyczynić się do dysfunkcji lub trwałego uszkodzenia nerek i wątroby. Acerola to źródło witaminy C, które uchodzi za najlepiej przyswajalną formę i jest szczególnie polecana właśnie dzieciom. Szukając preparatów z acerolą dla dzieci, pamiętajmy by unikać tych sztucznie dosładzanych.

Dawniej acerola była stosowana u dzieci w leczeniu anemii. Zawarta w niej witamina C wpływa na wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Spożywając produkty, które w swoim składzie mają dużo żelaza (sama acerola również je zawiera) i łącząc je z acerolą, możemy skutecznie zwalczać niedokrwistość i wspomagać leczenie anemii.

Acerola – sok czy tabletki?

Ze względu na to, że acerola w naturalnej postaci szybko traci swoje właściwości, trudno kupić jej owoce w sklepach. Co jednak ciekawe, suplementy i preparaty zawierające w swym składzie acerolę, często mogą być bardziej wartościowe niż owoce aceroli pochodzące z Ameryki Południowej. Wśród najpopularniejszych zamienników owoców, spotkamy tabletki aceroli. Przy odpowiednim składzie takiego preparatu już jedna tabletka pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C. Często acerola występuje również w formie proszku. Zwykle pół łyżeczki rozpuszcza się w wodzie. Możemy także dodać go do różnych potraw czy koktajli, aby wzbogacić ich smak.

Inną formą, w jakiej możemy otrzymać tę cenną roślinę, są soki tłoczone z jej owoców. Wówczas wystarczą nam dwie łyżeczki. Pamiętajmy jednak, że również sok może szybko stracić swoje właściwości. Powinniśmy więc przechowywać go w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie. No i co najważniejsze – o ile możemy bez problemu dodawać go do koktajli czy smoothie, do herbaty już nie będzie się nadawać, chyba że mrożonej. Jak wiadomo, kwas askorbinowy szybko traci swoje “moce” w wysokich temperaturach.

facebook