Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch

Cukrzyca mniej znana
Cukrzyca mniej znana
2 listopada 2016
Amigdalina, co to takiego? – Prof. dr n. med. W. Stelmach
Amigdalina, co to takiego? – Prof. dr n. med. W. Stelmach
16 listopada 2016
Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch

Sok z aloesu

 

Zaleca się szczególnie jesienią i szczególnie tym, którzy mają osłabioną odporność, ale nie tylko! Sok z aloesu dostarcza składników, których potrzebujemy cały rok, dostarcza naszemu organizmowi m.in. aminokwasów (np. lizyna, luecyna, walina, fenyloanalina, treonina), witamin (C, A i witaminy z grupy B) i składników mineralnych (związki mineralne wapnia, potasu, magnezu, fosforu, sodu, cynku, żelaza, manganu, chromu, miedzi, germanu).
Sok z aloesu może też pełnić rolę naturalnego antybiotyku oraz substancji o działaniu przeciwbólowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Jedną z jego najwyżej cenionych właściwości jest podnoszenie odporności. Stymulują nasz organizm do walki z wirusami grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, opryszczki, zapalenia jelit, wątroby i innych.Sok z aloesu bywa stosowany jako pomoc w zwalczaniu problemów z alergią pokarmową, zaburzeniami przemiany materii, artretyzmem, reumatoidalnym zapaleniem stawów, przesuszoną skórę, łupieżem, trądzikiem, wzdęciami, zaparciami, biegunką, czy wrzodami okrężnicy.

Sok z aloesu ma również dobry wpływ na ścianki żołądka i dwunastnicy, które chroni przed drażniącym działaniem kwasu solnego. Sok z aloesu wykorzystuje się także w leczeniu zaburzeń pracy jelit, zaburzeń w prawidłowym wchłanianiu witamin i minerałów, problemów z wątrobą i grzybicą, a także w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, nadwagi. Jest więc nieocenionym składnikiem zdrowej diety w zabieganym trybie życia.  Sama z powodzeniem stosuję go w swojej rodzinie i wśród moich pacjentów.

 

Sok z jarmużu

 

Powinien być nieodłącznym elementem diety w prewencji i leczeniu osteoporozy ze względu na znaczną zawartość wapnia którego zawiera więcej niż mleko. Jest bogatym źródłem witamin: K, A oraz C. Witamina C zwalcza wolne rodniki powstające zarówno podczas przygotowywania żywości, jak i w wyniku procesów metabolicznych w organizmie. Wspomaga regulację ciśnienia tętniczego we krwi. Uczestniczy w hamowaniu rozwoju miażdżycy. Witamina K pomoże w złagodzeniu obfitych menstruacji, dzięki regulacji krzepnięcia krwi oraz według najnowszych badań posiada działanie przeciwnowotworowe. Jarmuż jest bogaty w karetonoidy: beta-karoten, luteinę, zeaksantynę. Są to przeciwutleniacze, które odpowiadają za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych, a dzięki temu mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych oraz układu krążenia. Karotenoidy zmniejszają występowanie nowotworów takich jak: rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego. Jest również bogatym źródłem flawonoli o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Warzywo te odgrywają ważną rolę w przypadku zachorowalności na niektóre nowotwory, takie jak: rak żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty, pęcherza moczowego, piersi, a także błony śluzowej macicy.  Jarmuż może stanowić główny składnik zielonych koktajli które można łatwo przygotować samodzielnie lub wypijać 100% sok.

 

Jak wybrać najlepszy sok?

 

Podczas wyboru soku należy zwracać uwagę na jego jakość i skład. Najlepiej, jeżeli nie będzie zawierał dodatków w postaci cukru i konserwantów. Ukryte ulepszacze, takie jak np. syrop glukozowo-fruktozowy mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. Warto pamiętać, że sok należy przyjmować minimum 30 minut przed posiłkiem. Podczas wyboru soku z kartonu lub butelki warto również zwrócić uwagę, czy jest to sok 100%. Oznacza to, że do jego produkcji użyto wyłącznie owoców lub warzyw, bez dodatkowych składników. Dla pewności, warto zawsze zapoznać się z etykietą. Najlepiej, jeżeli możemy samodzielnie przygotować sok. Efektem regularnego picia świeżych soków jest podniesienie energii życiowej i poprawienie kondycji całego organizmu.

 

Katarzyna Suchanek-Pilch
facebook