Dzika róża- bogactwo witamin

Burak – czerwone warzywo o niezwykłej mocy
Burak – czerwone warzywo o niezwykłej mocy
25 maja 2018
Żurawina- naturalny antybiotyk
Żurawina- naturalny antybiotyk
30 maja 2018
Dzika róża- bogactwo witamin

Jeszcze kilkaset lat temu dzika róża była bardzo popularnym składnikiem diety. Wzmianki o niej znajdują się już w opracowaniach pochodzących ze Starożytnego Rzymu. Dawniej owoce były zbierane i spożywane nawet na surowo, a z czasem zaczęły być wykorzystywane do produkcji leków na wiele dolegliwości. Historycznie rzecz biorąc dzika róża była wykorzystywana od setek, jeśli nie tysięcy lat, zarówno w wielu regionach Europy, jak i Ameryki. Była chętnie uprawiana z wielu powodów. Ceniono ją za wyjątkowy kształt i kolor, a także wykorzystywano jako karmę dla zwierząt hodowlanych. Znalazła również swoje miejsce w kuchni, gdzie przyciągnęła swoją uwagę na aspekt odżywczy i zdrowotny.

Dzika róża

Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Ma liście złożone, a owoce – szupinkowe, koloru czerwonego. W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. Inna nazwa tej rośliny to “psia róża”, a wywodzi się ona z faktu, iż była stosowana jako lek na wściekliznę. W Polsce dzika różna jest gatunkiem pospolitym. Rośnie w parkach, przy drogach czy w domowych ogrodach. W dzisiejszych czasach nie ma potrzeby spożywania surowych owoców dzikiej róży, a najbardziej popularną i łatwo przyswajalną formą jest sok. Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży – szupinki – zbiera się jesienią, w pełni dojrzałe, i suszy w suszarni w temperaturze 50 st. C. W kosmetyce używane są zarówno nasiona, owoce, jak i kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, kiedy obeschnie rosa. Do celów spożywczych i leczniczych przed suszeniem najpierw się je rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę wykorzystuje się głównie do pozyskiwania olejków aromatycznych.

Źródło witamin i minerałów

Dzika róża od dawna stosowana jest jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawartość kwasu askorbinowego zależy od czasu zbioru i sposobów suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 st. C powoduje straty kwasu askorbinowego sięgające nawet 75%. Kwas askorbinowy ulega utlenianiu. Dzika róża jest też prawdziwym bogactwem innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są również bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantynę), garbniki, cukry, pektyny. Dzika róża dostarcza również ważne dla organizmu kwasy organiczne (m.in. jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), olejki eteryczne i mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, chrom, jod.

Działanie witaminy C na organizm

Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także jako główny lek przy szkorbucie. Wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Ponadto znaczny poziom pozostałych, cennych witamin pozwala wzmacniać cały system immunologiczny organizmu, dzięki czemu może ona szybciej zwalczać przyczyny różnorodnych infekcji. Ponadto dzika róża dostarcza również wielu innych wzmacniających substancji aktywnych i minerałów pozwalających na utrzymanie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Dzika róża- napój 1l

orzeźwiający smak
naturalne ekstrakty
z czystych Karpat

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Zapobieganie nowotworom i przewlekłym chorobom

Karotenoidy, flawonoidy i polifenole, które można znaleźć w owocach dzikiej róży, są bardzo silnymi antyoksydantami. Neutralizują znajdujące się w organizmie wolne rodniki, które stanowią produkty uboczne metabolizmu komórkowego i uszkodzeń zdrowych komórek. Tym samym zapobiegają mutacjom komórek nowotworowych oraz zniszczeniom zdrowych komórek. Wolne rodniki lub brak antyoksydantów w diecie może przyczyniać się do powstawania wielu poważnych chorób, w tym raka, chorób serca, a także przedwczesnego starzenia. Bogactwo przeciwutleniaczy w dzikiej róży jest szczególnie ważne w utrzymaniu dobrej kondycji ciała oraz prawidłowej profilaktyce zdrowotnej.

Regulacja poziomu cukru we krwi

Owoce dzikiej róży sprawnie regulują poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla osób cierpiących na cukrzycę. Przez pozytywne wpływanie na utrzymywanie równowagi insuliny i glukozy w organizmie, dzika róża może zapobiegać skokom cukru we krwi, które w niektórych przypadkach mogą być bardzo niekorzystne.

Obniżenie poziom cholesterolu

Niektóre z zawartych w dzikiej róży związków organicznych i składników antyoksydacyjnych pozwalają na zmniejszanie poziomu cholesterolu w organizmie, tym samym redukują obciążenie dla układu sercowo-naczyniowego. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu lub zawału serca. Te wyjątkowe właściwości ochronne dzika róża zawdzięcza swojemu naturalnemu bogactwu flawonoidów, wykazujących zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych oraz zwalczania ognisk zapalnych. Dzięki odpowiedniej dawce witaminy C organizm w większym stopniu regeneruje kolagen, pozwalający na poprawę elastyczności i zwiększenie odporności ścianek naczyń krwionośnych.

Wzmocnienie ciała i umysłu

Owoce dzikiej róży dostarczają także żelaza, które jest istotnym elementem w procesie tworzenia przez organizm czerwonych krwinek. Dzięki temu dzika róża pozwala zapobiegać powstawaniu anemii, a także wpływa na zachowanie właściwego natlenienia wszystkich narządów. Tym samym, dzika róża w codziennej diecie zwiększa aktywność metaboliczną i optymalizację funkcjonalności organów. Pozwala również na lepszą i sprawniejszą pracę mózgu.

Dzika róża a stany zapalne

Zawarty w owocach dzikiej róży galaktolipid pozwala hamować proces powstawania stanów zapalnych w stawach. Ten naturalny związek czynny może również pozytywnie wpływać na poprawę stanu ukrwienia chrząstek, a także wydłużać żywotność czerwonych krwinek. Dzięki swoim właściwościom wpływa na wyraźne zmniejszenie obrzęków, sztywności, a także uczucia bólu.

Efekt moczopędny i poprawia trawienne

Zawarte w dzikiej róży różnego typu kwasy organiczne i pektyny znane są jako naturalne środki moczopędne. Owoce tej rośliny mogą pomóc w eliminacji toksyn z organizmu, a także pozbyciu się nadmiaru soli, płynów, a nawet tłuszczów. Poprzez stymulowanie wypróżnienia dzika róża może pomóc również uniknąć powstania różnych schorzeń zdrowotnych i stanów zapalnych dróg moczowych. Przy problemach trawiennych zaś szczególnie poleca się wszelkiego rodzaju napary z dzikiej róży, które mogą być niezwykle pomocne przy zwalczaniu takich problemów jak: biegunki, nieżyty przewodu pokarmowego, a nawet kamica żółciowa. Swoje naturalne właściwości zdrowotne w tym zakresie zawdzięcza głównie witaminie C, a także znacznej zawartości pektyn, kwasów organicznych oraz garbników.

Pielęgnacja skóry

Dzika róża posiada doskonałe właściwości ściągające, utrzymujące skórę elastyczną, dzięki czemu nie powstają tak szybko zmarszczki. Również różnego rodzaju skazy są znacznie łatwiejsze do wyeliminowania, a oparzenia i blizny goją się szybko. Dzika róża sprawia, że skóra wygląda znacznie młodziej i zdrowiej. Dzika róża posiada również zdolność rozjaśniania i wyrównywania przebarwień cery. Bardzo wysokie stężenie witaminy C w połączeniu z karotenem zapewnia skórze wyjątkowo silne działanie rozjaśniające. Z tego powodu wiele kosmetyków naturalnych z ekstraktem z dzikiej róży polecanych jest w celu wyrównywania kolorytu plam pigmentacyjnych i piegów. Zawarte w niej składniki aktywne doskonale ożywiają i odświeżają koloryt skóry. Warto również wspomnieć, że oprócz zastosowań żywieniowych stosować można również olejek z dzikiej róży, który doskonale nadaje się do pielęgnacji cery wrażliwej, zmęczonej i przesuszonej. Wykazuje on naturalne właściwości antyseptyczne i przyśpiesza łagodzenie podrażnień. Działa również przyjemnie odprężająco i relaksująco. Zawarte w dzikiej róży hydroksykwasy posiadają bardzo cenne właściwości złuszczające, chętnie wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Z tego powodu można ją często znaleźć wśród składników licznych kosmetyków organicznych, szczególnie przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Zawartość dzikiej róży wpływa na poprawę wyglądu, a zwłaszcza zapobiega powstawaniu zaskórników i rogowej warstwy naskórka.

facebook