Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu

Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy
Karczoch- przysmak kuchni włoskiej, który leczy
3 września 2018
Oregano- naturalny antybiotyk
Oregano- naturalny antybiotyk
28 września 2018
Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu

Aronia

Aronia jest krzewem, który pierwotnie pochodził z okolic Ameryki Północnej, należy do tej samej rodziny co jarzębina, a do Europy trafił dopiero w XVII wieku. Krzew ten sięga 2–3 metrów wysokości, a jego owoce przypominają małe, czarne kulki zgromadzone w kiście. Co ciekawe, aronia nie ma dużych wymagań glebowych oraz odporna jest na wszelkiego rodzaju choroby, dlatego też nie powinna być nawożona pestycydami. Co więcej, nie kumuluje w sobie metali ciężkich, dlatego jej owoce uważane są za wolne od wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Jej owoce są niezwykle bogate w składniki, które pomagają nam obronić się przed chorobami cywilizacyjnymi. Sok z aronii ma piękny kolor ciemnej, głębokiej czerwieni. Robi się go z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), krzewu, któremu bardzo się spodobał europejski klimat. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce – jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Pora na korzystanie z owoców aronii, które teraz, wczesną jesienią nadają się do zbioru.

Skład

Wartości odżywcze aronii (w 100 g)
Wartość energetyczna – 156 kcal
Białko ogółem – 2.89 g
Tłuszcz – 0.98 g
Węglowodany – 33.88 g (w tym cukry proste 14.22 g)
Błonnik – 17.0 g

Witaminy
Witamina C – 0.7 mg
Tiamina – 0.029 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna – 0.672 mg
Witamina B6 – 0.193 mg
Kwas foliowy – 10 µg
Witamina A – 43 IU
Witamina E – 0.75 mg
Witamina K – 29.3 µg

Minerały
Wapń – 40 mg
Żelazo – 0.4 mg
Magnez – 21 mg
Fosfor – 45 mg
Potas – 309 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0.19 mg

Aronia na nadciśnienie i choroby oczu

Bioflawonoidy z aronii – przede wszystkim rutyna i antocyjany – działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uelastyczniają, uszczelniają ich ściany i regulują przepuszczalność. Bioflawonoidy z aronii przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Poprawiają też pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, np. tych w oku i wokół mieszków włosowych. Opóźniają więc postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę -barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia. Antocyjany ograniczają także utlenianie lipidów, obniżają poziom złego cholesterolu LDL, podwyższają natomiast dobry cholesterol HDL.

Aronia – właściwości lecznicze

Aronia czarnoowocowa jest uprawiana w Polsce na skalę przemysłową. Duża zawartość tanin oraz garbników powoduje, że jej owoce są cierpkie. Dojrzała aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. W 100 g owoców znajduje się 0,5 g tych cennych dla zdrowia związków. Ilość ta przewyższa znacznie ilość przeciwutleniaczy w czarnej porzeczce czy owocach czarnego bzu. Ma także wyższy potencjał antyoksydacyjny niż maliny czy czarne porzeczki.
Jej silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe zawdzięcza zawartości antocyjanin, katechin i ich polimerów oraz kwasów fenolowych. Dzięki tym związkom możliwe jest wychwytywanie jonów metali ciężkich, hamowanie działania enzymów odpowiedzialnych za procesy utleniania w organizmie, przerwania reakcji z udziałem wolnych rodników i neutralizowania ich. Pozwala to zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych, infekcji, chorób metabolicznych, nowotworów, a także sprzyja podnoszeniu ogólnej odporności.

Przeciwutleniacze z aronii chronią przed rakiem

Aronia zawiera dużo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Są to barwniki, które nadają kolor zwłaszcza owocom. Pełnią jednak dodatkowo funkcje ochronne – bronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją insektów. Kiedy zjadamy bioflawonoidy z owocami i warzywami, biorą się do roboty także w naszym organizmie. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki: flawonoidy – rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna bardzo aktywna i skuteczna nie tylko w zwalczaniu wolnych rodników. Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza – witaminy E. Brygada przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor, potrzebne do tego, by prawidłowo przebiegały rozmaite procesy w organizmie.

SOK BIO Aronia

bez oprysków chemicznych
bez sztucznych barwników
bez nawozów sztucznych
bez konserwantów
bez antybiotyków
bez GMO

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Aronia dla skóry

Dzięki zawartości przciwutleniaczy, sok z aronii „zatrzymuje młodość”. Korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, działa przeciwzmarszczkowo, hamując procesy starzenia się. Odmładzające właściwości soku z aronii zawdzięczamy także witaminom z grupy B, które uzupełniają braki i od wewnątrz dbają o ciało. Duża dawka witaminy C sprawia, że aronia jest idealnym owocem na przeziębienia oraz w okresie osłabionej odporności. (Dowiedz się o innych sposobach na poprawę odporności) Zawartość witaminy E, PP, B2 oraz kwasu foliowego, czyni sok z aronii kompleksowym składnikiem diety.

Jak pić sok z aronii?

Sok z aronii z powodzeniem można pić solo, uzupełniając dzienną dawkę witamin, ale także często dodawany jest do herbaty, szczególnie w okresie zimowym, wzbogacając ją o cenne składniki pomagające wzmocnić odporność. Może być także zdrowym dodatkiem do deserów, idealnie komponując się ze słodyczą na przykład budyniu. Jak do tej pory nie pojawiły się jeszcze konkretne zalecenia dotyczące dawkowania dziennego soku z aronii, jednak opierając się na badaniach, można stwierdzić, że jedna szklanka soku dziennie wpływa korzystnie na poprawę stanu zdrowia. Nie wykazano również, aby sok z aronii wchodził w interakcje z przyjmowanymi lekami, ale niezwykle ważne jest, aby poinformować lekarza o spożywaniu tego produktu.

facebook