Oregano- naturalny antybiotyk

Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu
Aronia- dobrodziejstwo prosto z ogrodu
18 września 2018
Mango- wyjątkowy smak i samo zdrowie
Mango- wyjątkowy smak i samo zdrowie
28 września 2018
Oregano- naturalny antybiotyk

Oregano- pochodzenie

Oregano najbardziej jest znane jako przyprawa- stanowi jedno z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych ziół na całym świecie. Należy ona do grupy wieloletnich roślin jasnowatych, które naturalnie występują w Azji, południowej Europie, a także północnej Afryce. Lebiodka pospolita, to także jedna z najdłużej znanych i wykorzystywanych roślin leczniczych na świecie. Oregano wykazuje m.in. działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, poprawia trawienie, łagodzi kaszel. Niektórzy przekonują nawet, że może zapobiegać schorzeniom cywilizacyjnym. Dlatego oregano i pozyskiwany z niego olejek od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. O jego pozytywnym wpływie na organizm wiedział już sam Arystoteles oraz Hipokrates. Ci słynni greccy uczeni wykorzystywali oregano do zwalczania zaburzeń pokarmowych, biegunki, bólów reumatycznych, a także chorób skórnych. Roślina ta dość mocno wykorzystywana była także w średniowieczu, gdzie stosowano ją w celach ochrony przed magią i złymi czarami.

Karwakrol i tymol

Głównym składnikiem olejku z oregano, który odpowiada za większość jego właściwości jest, należący do kwasów fenolowych, karwakrol. Ta substancja przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, który działa antyoksydacyjnie. Jednak wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbólowe, jak i hepatoochronne (chroni wątrobę). Tymol zaś, podobnie jak karwakrol, działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Ponadto wykazuje działanie przeciwropne i przeciwgnilne. Pomaga zwalczać bakterie gronkowca złocistego i bakterie listerii, a także drożdżaki typu Candidia.

Działanie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicze

Ziele lebiodki zawiera do 1,2 proc. olejku eterycznego, bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Są to substancje, które wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze, co zostało potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że wodne i alkoholowe wyciągi z suszonego oregano oraz olejek z oregano, który jest pozyskiwany ze świeżych liści tego zioła, działa na grzyby i bakterie. Naukowcy przekonują, że olejek z oregano można zaliczyć, zaraz po olejku z chrzanu i czosnku, do grupy najbardziej aktywnych w stosunku do drobnoustrojów. Oregano działa na wiele bakterii oraz pleśni, m.in. na E. coli, gronkowca złocistego, kropidlaka, grzyby Candida albicans.

Poprawa trawienia

Włączanie oregano do swojej diety powoduje zwiększone wydzielanie śliny, soków żołądkowych oraz żółci, co prowadzi do usprawnienia procesów trawiennych i przyswajania pokarmów. Medycyna naturalna mocno zaleca oregano w problemach z niestrawnością, w przypadku zapalenia żołądka oraz atonii jelit. Oregano uważane jest też za dobry środek wiatropędny i przeciwbiegunkowy. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oregano także w przypadku zapalenia żołądka, niestrawności, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciach. Z kolei w medycynie naturalnej olejek z lebiodki stosuje się w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej.

Oregano na kaszel

Spożywanie oregano wzmaga wydzielanie śluzu poprzez błony śluzowe górnych dróg oddechowych. Ponadto działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli. Z tego względu oregano w medycynie naturalnej zalecane jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, a także kaszlu. Olejki eteryczne znajdujące się w oregano doskonale nadają się do inhalacji parowych, które przynoszą natychmiastową ulgę. Co więcej jedzenie oregano wspomaga produkcję potu oraz sprzyja pozbywaniu się zalegającej w płucach flegmy.

Działanie uspokajające

Medycyna naturalna zaleca stosowanie ziela lebiodki pospolitej w stanach stresogennych. Wykazuje ono bowiem działanie mocno uspokajające. W lecznictwie ludowym ziele lebiodki uważane jest za skuteczny środek uspokajający, stosowany w niektórych zaburzeniach psychicznych, jak histeria czy nerwica.

Przyspieszenie regeneracji skóry

Oregano można również wykorzystać w przypadku występowania świądu skóry, trudno gojących się ranach, a także do obmywania skóry osobom obłożnie chorym, permanentnie leżącym w łóżku. Są one narażone na występowanie odleżyn, dlatego roślina ta jest wartościowym środkiem w celu ich zapobiegania.

Niszczy wolne rodniki

Wolne rodniki to niesparowane elektrony tlenu, które powstają w wyniku przemian metabolicznych i atakują komórki naszego organizmu. Posiadają one ładunek ujemny i dążą do utlenienia, czyli połączenia z cząsteczką dodatnią. Skutkiem tego jest niszczenie błon komórkowych, co prowadzić może do uszkodzenia DNA komórek. Antyoksydanty dostarczają wolnym rodnikom elektron do pary, co powoduje ich wychwytywanie i neutralizowanie. Jednak ilość naturalnych utleniaczy w organizmie maleje z wiekiem, dlatego ich niedobór należy uzupełniać. Oregano jest tak bogate w biologicznie czynne antyoksydanty, że niektórzy naukowcy twierdzą, że to lepsze źródło przeciwutleniaczy niż jagody, zboża czy warzywa. Badania naukowe dowiodły, że wyciąg z olejku oregano zwalcza komórki raka jelita grubego. Inne badania wykazały, że oregano wykazuje właściwości przeciwzapalne, a także ma obiecujące wyniki w walce z nowotworami prostaty, piersi, jelita grubego, a także czerniakiem i białaczką.

Oregano olej

poprawia trawienie
wspomaga oczyszczanie
zwalcza bakterie
podnosi odporność

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olejek z oregano – naturalny antybiotyk?

Szczególnie silne działanie wykazuje olejek z oregano, w którym cenne substancje występują w najwyższym stężeniu. Według zielarzy warto go stosować zarówno profilaktycznie, jak i przy konkretnych dolegliwościach. Lista jego zalet jest szeroka:
– wspomaga układ immunologiczny,
– pomaga przy infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych
– hamuje działanie wielu bakterii, w tym opornych na antybiotyki,
– ogranicza ilość grzybów w organizmie i przeciwdziała infekcjom grzybiczym (w tym kandydozie),
– pomaga zwalczać pasożyty,
– skuteczny przy: grypie, zapaleniu zatok, bólu gardła, zapaleniu oskrzeli, problemach trawiennych,
– zewnętrznie: przy egzemie, łuszczycy, łupieżu, grzybicy skóry i paznokci, przy bólach reumatycznych.

Oregano – zastosowanie w kuchni

Ze względu na doskonały smak i aromat oregano szeroko wykorzystywane jest w kuchni. Wzbogaca smak pieczywa drożdżowego, marynat warzywnych, pieczonych mięs oraz ryb. Ponadto przyprawa podkreśla smak potraw na bazie sera i jajek. Wykorzystywana jest też do sosów, gulaszów, a także zup. Z powodzeniem może być łączona z takimi produktami jak czosnek, oliwa z oliwek, tymianek i pietruszka.

facebook