Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Do Europy dotarło w XVI wieku, jednak dopiero niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. Warto wiedzieć iż mango to jedno określenie obejmujące grupę ok. 45 różnych gatunków drzew owocowych. Popularny owoc mango zawiera dużą dawkę witaminy C, która wspiera walkę z przeziębieniami. Jego smakowe i zdrowotne właściwości doceniane są obecnie na całym świecie. Mango zalicza się do najbardziej popularnych, najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, dlatego też nazywane jest „owocem młodości”.
Podobnie jak inne owoce, mango jest dobrym źródłem witamin i minerałów, a także węglowodanów, zapewniających nam solidny zastrzyk energii. Zestaw witamin w mango obejmuje witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Wartości odżywcze mango to także minerały, przede wszystkim miedź. Sięgnięcie po ten owoc w ramach przekąski to także dobry sposób na dostarczenie organizmowi potasu, regulującego gospodarkę wodno-elektrolitową ustroju. Tę mieszankę wartościowych składników uzupełniają antyoksydanty. Dzięki temu owoc mango ma właściwości, czyniące z niego pokarm wspierający zdrowie i działający pozytywnie na wygląd. Zobacz balsamy i kremy które posiadają w swoim składzie mango.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma przekonują o możliwości uregulowania poziomu lipidów dzięki spożywaniu mango. Zmniejsza to znacznie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to badacze z Uniwersytetu w Queensland. Ponadto przekonują o większych korzyściach płynących z „leczenia się” mango niż przyjmowania niektórych leków na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu czy w przypadku cukrzycy. Mango nie zastąpi jednak leczenia, dlatego wszelkie zmiany należy konsultować z lekarzem.
Ponadto jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy – przekonują naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma i dodają, że dzięki temu egzotycznemu owocowi uregulowany zostaje także poziom lipidów, a co za tym idzie – zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to specjaliści z Uniwersytetu w Queensland, którzy idą krok dalej i dodają, że mango działa lepiej niż niektóre leki na cholesterol, a także na cukrzycę.
Badania grupy naukowców z Kamerunu pokazują, że afrykańskie mango – dokładniej wyciąg z nasion tego owocu – pomaga w relatywnie szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów. W Stanach Zjednoczonych tabletki z ekstraktem z mango są niezwykle popularne, bardziej niż inne specyfiki wspomagające proces odchudzania. Doniesienia Kameruńczyków nie wzbudzają jednak optymizmu wśród szerszego grona naukowców – jest to tylko suplement, a jego pozytywne działanie spowodowane jest zawartością błonnika w ekstrakcie z mango. Błonnik przyczynia się do regulacji wypróżnień i wypełnienia żołądka, tak aby nawet po niewielkim posiłku długo odczuwać sytość.
Zawarte w mango substancje podejrzewane są o powstrzymywanie rozwoju raka piersi oraz okrężnicy. Wyciągi z mango poddawane były testom na komórkach nowotworowych białaczki, płuc, piersi, prostaty i okrężnicy. Wyniki badań wskazywały najlepsze działanie mango w przypadku nowotworów piersi i okrężnicy – ekstrakty z tego owocu hamowały wzrost komórek poprzez tzw. śmierć komórkową (apoptozę) przy jednoczesnym braku naruszenia komórek niezaatakowanych przez nowotwór. Przyczyniły się do tego polifenole zawarte w mango.
Substancje odżywcze zawarte w owocach mango nie tylko wzbogacają dietę, ale też wspomagają pielęgnację urody. Mango sprawdza się jako składnik domowych kosmetyków. Odświeża i odżywia cerę oraz zmniejsza widoczność porów. Prostą maseczkę ze zgniecionego miąższu mango poleca się do pielęgnacji cery tłustej. Wystarczy po umyciu twarzy nanieść papkę na 10 minut, a następnie spłukać letnią wodą. Jeśli twoim problemem jest sucha cera, wymieszaj zgnieciony miąższ mango z gęstym jogurtem naturalnym i nałóż maseczkę na kwadrans. Teraz propozycja dla fanek naturalnych peelingów do ciała. Do zgniecionej papki z owocu mango dodaj dwie łyżeczki mleka oraz cukier. Dobrze wymieszaj, a następnie masuj ciało uzyskanym kosmetykiem. W ten sposób pozbędziesz się martwego naskórka, wygładzisz i odżywisz skórę.
obniża poziom cukru
przyspiesz odchudzanie
źródło witamin
poprawia stan skóry
Owoce mango należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W lodówce może być pozostawione nawet przez 8-10 dni. W postaci pulpy może być przechowywany przez cały rok. Mango może być stosowane w różnych formach zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Owoc ten można jeść dojrzały w całości lub w postaci galaretek, budyniu i innych deserów. Z mango robi się także soki, koktajle oraz konfitury. W Indiach, Malezji i Tajlandii owoc dodawany jest do curry, mieszanek warzywnych oraz sałatek. Należy również pamiętać, że mango, tak jak i większość owoców egzotycznych, bogate jest w cukry proste, dlatego też diabetycy powinni go spożywać w umiarkowanych ilościach.