Mamy złe wieści dla miłośników czekolady pod każdą postacią. Producent ulubionego kremu większości dzieci – Nutelli – ma nie lada problem. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności orzekł, że jeden z podstawowych składników flagowego produktu Ferrero ma działanie rakotwórcze. Rynek włoski na tę informację zareagował wycofaniem Nutelli z większości sklepowych półek.
Winowajcą jest olej palmowy. Aby nadać mu właściwy zapach, kolor i konsystencję Ferrero podgrzewa go do około 200 stopni. Wówczas wydzielają się glicydylowe estry kwasów tłuszczowych, które mogą powodować nowotwory. Nutella ma w składzie aż 32 procent niebezpiecznego tłuszczu! Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził natomiast, że spożycie nawet niewielkiej ilości tego składnika jest groźna dla zdrowia, w szczególności dla dzieci.
Pomimo kłopotów, producent nie ma zamiaru zrezygnować z używania oleju palmowego. Twierdzi, że bez niego krem straciłby swoje walory.
A Wy dmuchacie na zimne czy podajecie Nutellę swoim pociechom?
Zamiast, jak widać, niezdrowego kremu, polecamy przepis na domowy krem czekoladowo-orzechowy.
Składniki:
200 g orzechów laskowych
4 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki miodu
½ szklanki mleka
50 ml oleju kokosowego
(opcjonalnie można dodać kilka daktyli)
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni i obrać ze skórki. Mleko zagotować, a kiedy nieco przestygnie dodać do niego olej kokosowy (olej rozpuści się). Do pojemnika wrzucić orzechy, kakao, miód i wlać odrobinę mleka. Zblendować na gładką masę, dodając w trakcie rozdrabniania resztę mleka.