Lucerna – sposób na apetyt

Złoto Maroka, czyli zalety oleju arganowego
Złoto Maroka, czyli zalety oleju arganowego
28 grudnia 2016
Pij wodę na zdrowie
Pij wodę na zdrowie
10 stycznia 2017
Lucerna – sposób na apetyt

Środek na dobrą krew

Jeszcze niedawno lucerna była kojarzona niemal wyłącznie z rośliną pastewną. Badania uczonych wykazały jednak, że zawiera ona bardzo znaczące ilości prowitaminy A, a także witaminy B, C, D, E i K. A ponadto sole mineralne, żelazo, fosfor, wapń i potas.

Z uwagi na bardzo dużą zawartość żelaza nazywana bywa środkiem na „dobrą krew”. Rzeczywiście, stwierdzono, że zawarte w lucernie saponiny obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Roślina ta ma również działanie przeciwgorączkowe, polecana jest także dla reumatyków. Z kolei za działanie przeciwzapalne lucerny odpowiadają obecne w niej prowitamina A oraz chlorofil.

Lucerna pomaga w przypadku wzdęć, wrzodów układu pokarmowego i na brak apetytu, normalizuje bowiem trawienie i przyswajanie węglowodanów oraz składników mineralnych. Wzmacnia system odpornościowy i ma właściwości regeneracyjne.

Lucerna niesie ulgę cierpiącym na dolegliwości prostaty i chroniczne zaburzenia pracy pęcherza moczowego, jest dobrym środkiem moczopędnym. Nadaje się świetnie dla anemików, wzmacnia siły witalne u osób starszych i wycieńczonych, poprawia odporność organizmu. Przypisywany jej jest korzystny wpływ na laktację i zapobieganie powiększaniu się wola w chorobie tarczycy.

Zdrowie w 100 postaciach

Najpopularniejszym spośród ponad stu gatunków rodzaju lucerna, występującego na wszystkich kontynentach, jest lucerna siewna (Medicago sativa), roślina osiągająca wielkość do 90 cm, o główkowatych kwiatostanach o barwie purpurowej. Właściwości lucerny doceniano już w starożytnych Chinach.

Nie dla wszystkich

Używając lucerny należy jednak pamiętać, aby czynić to z umiarem. Kobiety w ciąży powinny jej unikać, może wywołać bowiem skurcze macicy. Lucerna osłabia też działanie leków immunosupresyjnych.

W płynie lub w postaci nasion

Lucernę stosuje się w postaci naparów i ekstraktów. Sok z lucerny jest doskonałym źródłem chlorofilu o działaniu alkalizującym i oczyszczającym. Wpływa korzystnie m. in. na utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej jelit. W ostatnich latach popularne też staje się wykorzystywanie podkiełkowanych nasion lucerny w sałatkach i jako dodatek do kanapek.

Podstawowe działanie:

Pobudza apetyt
Obniża poziom cukru
Środek moczopędny
Łagodzi bóle reumatyczne
Działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne

facebook