Lucerna i jej właściwości lecznicze

Olej arganowy – właściwości i zastosowanie
Olej arganowy – właściwości i zastosowanie
10 lipca 2017
Maść końska – właściwości, wskazania i przeciwwskazania
Maść końska – właściwości, wskazania i przeciwwskazania
15 lipca 2017
Lucerna i jej właściwości lecznicze

Lucerna coraz bardziej popularna jest jako składnik wielu potraw. Z kolei w sklepach często spotykamy kiełki lucerny, które doskonale komponują się z kolorowymi kanapkami, sałatkami, itp. Jakie właściwości ma tak naprawdę ta cudowna roślina?

Lucerna, inaczej Alfalfa, w zasadzie nie jest niczym nowym. Znana jest od wieków, a nasze babcie, które trudniły się ludowym lecznictwem, wykorzystywały ją do wielu domowych preparatów. Lucerna jest byliną, która kwitnie motylkowatymi kwiatami. Roślina może osiągać nawet do 90 cm wysokości. Skąd pochodzi i jak znalazła się w Europie? Została przywieziona z Iranu za sprawą Aleksandra Wielkiego, ale doceniona została również w Chinach. Z lucerny można pozyskiwać także doskonałej jakości miód.

Właściwości lucerny

Roślina jest przede wszystkim bogata w takie składniki, jak na przykład karoten, który jest świetnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem oczyszczającym organizm ze szkodliwych i toksycznych substancji. Ponadto zawiera mnóstwo cennych dla organizmu soli mineralnych. Po pierwsze potas, dzięki któremu między innymi substancje odżywcze mogą z łatwością docierać do komórek, eliminując jednocześnie niepotrzebne produkty przemiany materii. Poza tym w roślinie lucerny znajdziemy jeszcze żelazo, wapń, magnez, krzem oraz fosfor.

Lucerna jest też moczopędna i przynosi ulgę osobom, które borykają się z zaburzeniami pęcherza moczowego. Zatem roślina dobrze sobie radzi z kamieniami nerkowymi. Kobiety natomiast mogą z powodzeniem stosować lucernę podczas menopauzy, ponieważ ta neutralizuje i łagodzi przykre objawy przekwitania, które dla wielu przedstawicielek płci pięknej są bardzo nieprzyjemne. Niemniej kobiety w ciąży, które menopauzę mają dopiero przed sobą, mogą korzystać z powyższych właściwości ze względu na fakt, że lucerna wspomaga i zwiększa laktację.

Jednak to tylko kilka zastosowań. Lucerna posiada w sobie luteinę, garbniki, saponiny, kwasy organiczne, flawonoidy i chlorofil. Ta wspaniała mieszanka zdrowych składników korzystnie wpływa na odporność i likwiduje stany zapalne błon śluzowych. Osoby, które zmagają się z anemią, czyli niskim poziomem hemoglobiny, mogą w znaleźć w lucernie sposób na poradzenie sobie z tym poważnym problemem, który nieleczony może być brzemienny w skutkach. Bardzo istotną właściwością lucerny jest jej wpływ na organizm ludzi starszych – dodaje sił witalnych, zapewnia spokojny i lekki sen oraz radzi sobie z bólami reumatycznymi.

Lucerna – cenne źródło chlorofilu

Jednym z bardziej docenianych składników lucerny jest chlorofil, czyli fitozwiązek, którego działanie zapobiega powstawaniu nowotworów oraz wspomaga ich leczenie. Alfalfa jest szczególnie pomocna w przypadku nowotworów układu pokarmowego, takich jak nowotwór odbytu, okrężnicy, jelit czy przełyku. Przy okazji wspomniany chlorofil pomaga w leczeniu zgagi, wrzodów żołądka, a także poprawia apetyt. Co jeszcze możemy uzyskać dzięki chlorofilowi? Uzupełnić niedobór witaminy B12 i jednocześnie zapobiec rozwojowi bakterii gnilnych oraz odbudować florę bakteryjną. Ponadto Alfalfa oczyści nam wątrobę, zlikwiduje owrzodzenia, a przy tym zneutralizuje przykry zapach z naszych ust.

Chlorofil zawarty w lucernie ma działanie niezwykle szerokie. Osoby, które długotrwale palą papierosy, są objęte ryzykiem miażdżycy, a ponadto permanentnie cierpią na niedobór witamin i składników mineralnych, powinny w szczególności sięgnąć np. po tabletki lucerny. które odżywią organizm, poprawią trawienie i ogólną kondycję układu pokarmowego oraz wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i stan naczyń krwionośnych. Współcześnie zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego dotyczą niemalże każdego człowieka. Lucerna może być jednym z niezbędnych rozwiązań, które pomogą w leczeniu tych zaburzeń. Dzięki lucernie kobiety nie utracą zbyt dużej ilości krwi w czasie miesiączki. Podobnie osoby zmagające się z krwotokami z nosa. Z powodzeniem Alfalfę mogą stosować ludzie chorujący na hemofilię. To wszystko za sprawą witaminy K obecnej w łodygach lucerny, która pomoże też w leczeniu nawet najbardziej uciążliwych żylaków.

Sok z lucerny 99,8%

wpływa na trawienie
oddziałuje na funkcje seksualne
pomaga w okresie menopauzy

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o lucernie?

Alfalfa to doskonałe źródło białka, a właściwie kilku białek, takich jak: l-lizyna, l-arginina, kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy. W lucernie jest także aminokwas l-kanawanina. Na uwagę zasługuje też duża zawartość wspomnianych wcześniej saponin. Zapobiegają one rozwojowi drożdżaków w organizmie, co w dużej mierze ma znaczenie dla kobiet, oraz bakterii. Saponiny są dobrym składnikiem zmniejszającym poziom cholesterolu i jego wchłanianie. Z drugiej strony nie mają negatywnego wpływu na potrzebny cholesterol HDL. W przypadku lucerny zdrowe są zarówno kwiaty, jak i liście oraz łodygi. Przykładem może być to, że w samych liściach i łodygach zawartych jest ponad dwadzieścia flawonoidów. Dzięki nim organizm otrzymuje odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, które powstrzymują rozwój wolnych rodników będących jedną z przyczyn powstawania nowotworów.

Obecnie coraz więcej z nas interesuje się wpływem witaminy C na organizm. Bardzo wiele mówi się o jej niezwykłych właściwościach wspomagających leczenie nowotworów, nawet tych najbardziej złośliwych i trudnych do leczenia. Lucerna jest również bogata w tę witaminę, dlatego poza ważnym działaniem dotyczącym nowotworów, poprawia wygląd skóry, wzmacnia stawy i kości, co stanowi profilaktykę osteoporozy.

Kiedy nie należy stosować lucerny?

Przeciwwskazań do zażywania tabletek lucerny nie jest dużo. Niemniej nie należy ich przyjmować bez określonych przerw. Dobrym rozwiązaniem jest zatem stosowanie Alfalfy przez około 2-3 miesiące, po których nastąpi przerwa. Jest to istotne ze względu na fakt, iż lucerna zawiera szereg witamin, które łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, co może wpłynąć na nadmierne kumulowanie się tychże witamin. Z kolei osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie powinny suplementować swojej diety lucerną bez konsultacji z lekarzem. Należy również pamiętać, że żaden suplement nie jest panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby. Jest jednym z elementów zbilansowanej i świadomej diety właściwej dla danego organizmu.

facebook