Lucerna coraz bardziej popularna jest jako składnik wielu potraw. Z kolei w sklepach często spotykamy kiełki lucerny, które doskonale komponują się z kolorowymi kanapkami, sałatkami, itp. Jakie właściwości ma tak naprawdę ta cudowna roślina?
Lucerna, inaczej Alfalfa, w zasadzie nie jest niczym nowym. Znana jest od wieków, a nasze babcie, które trudniły się ludowym lecznictwem, wykorzystywały ją do wielu domowych preparatów. Lucerna jest byliną, która kwitnie motylkowatymi kwiatami. Roślina może osiągać nawet do 90 cm wysokości. Skąd pochodzi i jak znalazła się w Europie? Została przywieziona z Iranu za sprawą Aleksandra Wielkiego, ale doceniona została również w Chinach. Z lucerny można pozyskiwać także doskonałej jakości miód.
Roślina jest przede wszystkim bogata w takie składniki, jak na przykład karoten, który jest świetnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem oczyszczającym organizm ze szkodliwych i toksycznych substancji. Ponadto zawiera mnóstwo cennych dla organizmu soli mineralnych. Po pierwsze potas, dzięki któremu między innymi substancje odżywcze mogą z łatwością docierać do komórek, eliminując jednocześnie niepotrzebne produkty przemiany materii. Poza tym w roślinie lucerny znajdziemy jeszcze żelazo, wapń, magnez, krzem oraz fosfor.
Lucerna jest też moczopędna i przynosi ulgę osobom, które borykają się z zaburzeniami pęcherza moczowego. Zatem roślina dobrze sobie radzi z kamieniami nerkowymi. Kobiety natomiast mogą z powodzeniem stosować lucernę podczas menopauzy, ponieważ ta neutralizuje i łagodzi przykre objawy przekwitania, które dla wielu przedstawicielek płci pięknej są bardzo nieprzyjemne. Niemniej kobiety w ciąży, które menopauzę mają dopiero przed sobą, mogą korzystać z powyższych właściwości ze względu na fakt, że lucerna wspomaga i zwiększa laktację.
Jednak to tylko kilka zastosowań. Lucerna posiada w sobie luteinę, garbniki, saponiny, kwasy organiczne, flawonoidy i chlorofil. Ta wspaniała mieszanka zdrowych składników korzystnie wpływa na odporność i likwiduje stany zapalne błon śluzowych. Osoby, które zmagają się z anemią, czyli niskim poziomem hemoglobiny, mogą w znaleźć w lucernie sposób na poradzenie sobie z tym poważnym problemem, który nieleczony może być brzemienny w skutkach. Bardzo istotną właściwością lucerny jest jej wpływ na organizm ludzi starszych – dodaje sił witalnych, zapewnia spokojny i lekki sen oraz radzi sobie z bólami reumatycznymi.
Jednym z bardziej docenianych składników lucerny jest chlorofil, czyli fitozwiązek, którego działanie zapobiega powstawaniu nowotworów oraz wspomaga ich leczenie. Alfalfa jest szczególnie pomocna w przypadku nowotworów układu pokarmowego, takich jak nowotwór odbytu, okrężnicy, jelit czy przełyku. Przy okazji wspomniany chlorofil pomaga w leczeniu zgagi, wrzodów żołądka, a także poprawia apetyt. Co jeszcze możemy uzyskać dzięki chlorofilowi? Uzupełnić niedobór witaminy B12 i jednocześnie zapobiec rozwojowi bakterii gnilnych oraz odbudować florę bakteryjną. Ponadto Alfalfa oczyści nam wątrobę, zlikwiduje owrzodzenia, a przy tym zneutralizuje przykry zapach z naszych ust.
Chlorofil zawarty w lucernie ma działanie niezwykle szerokie. Osoby, które długotrwale palą papierosy, są objęte ryzykiem miażdżycy, a ponadto permanentnie cierpią na niedobór witamin i składników mineralnych, powinny w szczególności sięgnąć np. po tabletki lucerny. które odżywią organizm, poprawią trawienie i ogólną kondycję układu pokarmowego oraz wpłyną na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i stan naczyń krwionośnych. Współcześnie zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego dotyczą niemalże każdego człowieka. Lucerna może być jednym z niezbędnych rozwiązań, które pomogą w leczeniu tych zaburzeń. Dzięki lucernie kobiety nie utracą zbyt dużej ilości krwi w czasie miesiączki. Podobnie osoby zmagające się z krwotokami z nosa. Z powodzeniem Alfalfę mogą stosować ludzie chorujący na hemofilię. To wszystko za sprawą witaminy K obecnej w łodygach lucerny, która pomoże też w leczeniu nawet najbardziej uciążliwych żylaków.
wpływa na trawienie
oddziałuje na funkcje seksualne
pomaga w okresie menopauzy
Alfalfa to doskonałe źródło białka, a właściwie kilku białek, takich jak: l-lizyna, l-arginina, kwas asparaginowy oraz kwas glutaminowy. W lucernie jest także aminokwas l-kanawanina. Na uwagę zasługuje też duża zawartość wspomnianych wcześniej saponin. Zapobiegają one rozwojowi drożdżaków w organizmie, co w dużej mierze ma znaczenie dla kobiet, oraz bakterii. Saponiny są dobrym składnikiem zmniejszającym poziom cholesterolu i jego wchłanianie. Z drugiej strony nie mają negatywnego wpływu na potrzebny cholesterol HDL. W przypadku lucerny zdrowe są zarówno kwiaty, jak i liście oraz łodygi. Przykładem może być to, że w samych liściach i łodygach zawartych jest ponad dwadzieścia flawonoidów. Dzięki nim organizm otrzymuje odpowiednią ilość przeciwutleniaczy, które powstrzymują rozwój wolnych rodników będących jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
Obecnie coraz więcej z nas interesuje się wpływem witaminy C na organizm. Bardzo wiele mówi się o jej niezwykłych właściwościach wspomagających leczenie nowotworów, nawet tych najbardziej złośliwych i trudnych do leczenia. Lucerna jest również bogata w tę witaminę, dlatego poza ważnym działaniem dotyczącym nowotworów, poprawia wygląd skóry, wzmacnia stawy i kości, co stanowi profilaktykę osteoporozy.
Przeciwwskazań do zażywania tabletek lucerny nie jest dużo. Niemniej nie należy ich przyjmować bez określonych przerw. Dobrym rozwiązaniem jest zatem stosowanie Alfalfy przez około 2-3 miesiące, po których nastąpi przerwa. Jest to istotne ze względu na fakt, iż lucerna zawiera szereg witamin, które łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, co może wpłynąć na nadmierne kumulowanie się tychże witamin. Z kolei osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe nie powinny suplementować swojej diety lucerną bez konsultacji z lekarzem. Należy również pamiętać, że żaden suplement nie jest panaceum na wszelkie dolegliwości i choroby. Jest jednym z elementów zbilansowanej i świadomej diety właściwej dla danego organizmu.