Karczochy – właściwości odżywcze i lecznicze

Olej z wiesiołka – właściwości lecznicze i kosmetyczne wiesiołka
Olej z wiesiołka – właściwości lecznicze i kosmetyczne wiesiołka
17 lipca 2017
Wapń – objawy niedoboru i nadmiar
Wapń – objawy niedoboru i nadmiar
20 lipca 2017
Karczochy – właściwości odżywcze i lecznicze

Ostatnimi czasy karczochy są coraz bardziej popularne. Nie każdy jednak wie jak dokładnie wygląda ta roślina i jakie posiada właściwości. Okazuje się, że karczochy można wykorzystać na wiele sposobów i są one bardzo korzystne dla naszego organizmu. Co powinniśmy wiedzieć o tej ciekawej roślinie?

Karczoch jest rośliną zielną, która przyszła do Europy z rejonów położnych nad Morzem Śródziemnym. Kiedy został doceniony jako roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, karczoch zaczął być popularny i był uprawiany zarówno na terenie całego kontynentu europejskiego, jak w Ameryce Północnej. Karczoch kwitnie w charakterystyczny sposób, a jego łodyga może osiągać nawet 2 m wysokości. Główki kwiatostanów nadają się do spożycia, a jeśli chodzi o właściwości lecznicze to i kwiaty, i liście karczochów mają niezliczone ilości korzystnych dla organizmu człowieka składników.

Zdrowotne właściwości karczocha

Po pierwsze istotną zaletą karczocha jest fakt, że jego wartość energetyczna wynosi jedynie 47 kcal na 100 g produktu. Zatem to doskonały składnik niskokalorycznych potraw dla osób, które chciałyby pozbyć się kilku kilogramów wagi. Ponadto karczoch zawiera całą grupę składników, które wspomagają świadome i racjonalne odchudzanie. O jakich składnikach mowa? Jednym z nich jest cynaryna, dzięki której poprawimy funkcjonowanie układu pokarmowego. Cynaryna wspomaga prawidłowe trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, a także usprawnia metabolizm. To zbawienny składnik dla tych, którzy walczą z zaparciami i niezbyt dobrą przemianą materii. Innym takim składnikiem jest inulina, która z kolei wiąże wodę, a więc jest korzystna dla osób zmagających się ze zbyt dużą ilością gromadzonej wody w organizmie. Natomiast bakterie jelitowe, które naturalnie powinny znajdować się w jelitach czerpią korzyści z inuliny, która je odżywia. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowe jelita i ich prawidłową florę bakteryjną. W karczochach są także antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które przeciwdziałają między innymi rozwojowi wolnych rodników. Takim antyoksydantem jest kwas chlorogenowy. Kwas ten sprawia, że nasz układ pokarmowy chłonie mniej cukru i jednocześnie pobudza organizm do tego, aby ten korzystał z wcześniej zgromadzonych węglowodanów oraz tłuszczów, a nie pochłaniał nowych. W karczochu jest też niacyna, o której obecnie wiele się mówi. A dlaczego? Ponieważ niacyna to nic innego jak witamy B3 i PP. Są to witaminy niezwykle cenne ze względu na to, że są potrzebne do dobrego metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych.

Niemniej to nie wszystkie składniki karczochów. Co jeszcze w nich znajdziemy? Są bogate w bardzo potrzebny błonnik oraz białko. Witaminy, które są zawarte w roślinie, to kwas foliowy, wspomniana wcześniej niacyna, witaminy z grupy B, takiej jak B5, B6, B2, B1 oraz witaminy C, A, E, K. Poza tym karczochy są źródłem wielu składników mineralnych i w tym przypadku należy wymienić dużą zawartość wapnia, sodu, potasu, magnezu i fosforu oraz nieco mniejsze ilości miedzi, żelaza, manganu selenu i cynku. Na te właściwości karczocha powinny szczególną uwagę zwrócić osoby mające cukrzycę, ale karczoch zasługuje na uznanie wszystkich, którzy stosują profilaktykę nowotworową. Z cukrzycą związane są przede wszystkim inulina oraz kwas chlorogenowy, które regulują poziom cukru i korzystnie wpływają na tolerancję glukozy. Natomiast jeśli chodzi o profilaktykę nowotworową, to ważne są liczne antyoksydanty, gdyż poza kwasem chlorogenowym, w karczochach znajdziemy też kwercytynę, rutynę, luteolinę, sylimarynę i wiele innych. Te przeciwutleniacze chronią organizm przed powstaniem groźnych dla nas komórek nowotworowych, gdyż są hamulcem dla rozwoju wolnych rodników, a to one właśnie w dużej mierze odpowiadają za nieprawidłową mutację komórek organizmu.

Co trzeba wiedzieć o wyciągu z karczocha?

Wyciąg z karczocha to świetne rozwiązanie na wyeliminowanie tak zwanego “złego cholesterolu” LDL. Choć wyciąg z karczocha wpływa zarówno na “zły cholesterol”, jak i “dobry cholesterol” HDL. Obniża on również poziom trójglicerydów w surowicy krwi. To jednak nie jedyna właściwość wyciągu z karczocha. Bowiem, opisana wyżej, cynaryna zapobiega powstawaniu stanów zapalnych oraz je likwiduje, a także zapobiega rozwojowi bakterii. Dlatego też wcale nie powinniśmy się dziwić, kiedy znajdziemy wyciąg z karczocha w kosmetykach przeznaczonych do cery trądzikowej. Korzystny wpływ na skórę mają także witaminy z grupy B, które regulują poziom wydzielanego sebum. Wyciąg można stosować w celu zwalczenia wielu problemow skórnych – począwszy od drobnych zaczerwienień po bardziej problematyczną egzemę czy łuszczycę. Wyciąg jest najczęściej dostępny w formie soku. Warto pamiętać o tym, żeby szukać produktów, które są w pełni naturalne i zawierają 100% soku z karczocha oraz są bez dodatku niepotrzebnych składników, takich jak na przykład cukier.

Karczoch - płynny suplement diety

wpływa na poziom lipidów we krwi
wspomaga utratę wagi
oddziałuje na stan wątroby

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Tabletki z karczocha – kilka słów o właściwościach

Karczoch poza tym, że ma szerokie zastosowanie w kulinariach i warto też w takiej formie go spożywać, to jest dostępny w formie tabletek. Tabletki są z pewnością dobrym pomysłem dla osób, które prowadzą szybki tryb życia i nie mają zbyt wiele czasu czy to na przygotowywanie potraw, czy stosowanie soku z karczocha. Tabletki mogą być elementem prawidłowo suplementowanej i zrównoważonej diety. Wspomagają proces odchudzania, ale są także źródłem składników, które są niezbędne dla organizmu każdego z nas. Jeżeli decydujemy się na tabletki, to nie należy przekraczać dziennej dawki spożycia, czyli 1 tabletka dziennie. Tabletki są produkowane na bazie ekstraktu z liści karczocha.

Karczoch w kuchni

Istotny jest kwiatostan karczocha, dlatego najpierw powinniśmy pozbyć się łodygi. Kolejnym krokiem jest odcięcie grubych zewnętrznych liści przypominających rybie łuski. Po odcięciu czubka kwiatostanu, trzeba wykroić miąższ, który jest pokryty włoskami. Następnie tak przygotowane karczochy można gotować w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Ugotowane karczochy powinny być miękkie. Można je podawać same polane sosem lub octem, ale można je też zapiec na przykład z parmezanem czy nawet zwyczajnym żółtym serem. Pomysłów i przepisów na dania z karczochami jest wiele. Wystarczy znaleźć takie, które najbardziej będą odpowiadały upodobaniom kulinarnym.

facebook