Dynia – właściwości lecznicze i odżywcze

Właściwości witaminy D
Właściwości witaminy D
30 marca 2017
Pigwa – właściwości lecznicze i odżywcze
Pigwa – właściwości lecznicze i odżywcze
30 marca 2017
Dynia – właściwości lecznicze i odżywcze

Mimo, że większość osób uprawia dynie wyłącznie w celach ozdobnych, jest to warzywo bogate w wiele witamin i minerałów, które niezbędne są dla naszego organizmu. Warto dołączyć ją do swojej diety, chociażby ze względu na krem z dyni, który w połączeniu z grzankami smakuje obłędnie. Jakie właściwości ma to warzywo i dlaczego powinniśmy po nie sięgnąć?

Dynia

Sezon na dynie, jak wiadomo, zaczyna się jesienią. Wybór tych warzyw jest naprawdę duży, ponieważ występują one w przeróżnych kolorach – pomarańczowym, zielonym, żółtym czy wielobarwnym. Również każda dynia ma swój specyficzny kształt – owalny, podłużny, okrągły. Nic dziwnego, skoro istnieje ponad 45 odmian tego warzywa. Niektóre są jadalne, niektóre jedynie ozdobne i to właśnie one mają najróżniejsze kształty. Najpopularniejsza jednak jest odmiana zwyczajna, olbrzymia i piżmowa.

Obecnie dynie uprawiane są głównie w Stanach Zjednoczonych. Nic dziwnego, to właśnie tam idzie najwięcej tych warzyw, kiedy dzieciaki przygotowują się do święta Halloween. “Dyniową stolicą świata” jest zdecydowanie Motron w stanie Illinois.

Dynia – właściwości

Właściwości lecznicze dyni były już doceniane przez meksykańskich Indian. Wówczas miała ona zastosowanie nie tylko w meksykańskiej medycynie naturalnej, ale także w kuchni – przepisy na przetwory z dyni były przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Dynia a cukrzyca

Według naukowców z East China Normal University w Szanghaju substancja zawarta w miąższu dyni figolistnej – D-chiro-inozytol – może posłużyć jako zamiennik insuliny. Związek ten wpływa na regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą, a co za tym idzie – reguluje aktywność insuliny.

Gdy poziom insuliny we krwi się podnosi, obniża się poziom cukru, a to z kolei powoduje obniżenie ilości wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają odpowiedzialne za wytwarzanie insuliny komórki beta. Naukowcy twierdzą więc, że ekstrakt z dyni nie tylko może być stosowany profilaktycznie u ludzi, którzy narażeni są na zachorowanie na cukrzycę insulinozależną (typu 2), ale także może on ograniczać w dużym stopniu zapotrzebowanie na insulinę u ludzi, którzy już zachorowali.

Musimy jednak pamiętać, że jedynie substancja zawarta w dyni działa na takiej zasadzie. Sam dynia nie powinna być spożywana, gdy chorujemy na cukrzycę, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny.

Dynia a nowotwory

Że dynia jest zwykle pomarańczowa lub żółta, każdy widzi. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że dzieje się tak za sprawą beta-karotenu, czyli pomarańczowego, czerwonego i żółtego barwnika roślinnego. Barwnik ten to substancja o właściwościach leczniczych.  Podobnie jak wszystkie inne karotenoidy, również ta substancja jest przeciwutleniaczem, który odpowiada m. in. za hamowanie szkodliwych procesów oksydacyjnych. Mówiąc prościej – zwalcza ona rodniki, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów. Dynia może więc skutecznie obniżać ryzyko zachorowania na nowotwory żołądka, raka piersi, raka płuc, a także raka jelita grubego.

Dynia a nadciśnienie i choroby serca

Jeśli chodzi o problemy związane z nadciśnieniem, również tutaj ogromną rolę odgrywa beta-karoten. Obniża on poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu w ścianach tętnic. Przeciwdziała więc nie tylko miażdżycy, ale także chorobom serca – zawałowi czy udarowi mózgu. Dynia reguluje także poziom ciśnienia tętniczego.

Dynia a wzrok

Beta-karoten pojawia się tu po raz kolejny. Tym razem jako super-składnik pomagający na prawidłowe funkcjonowanie wzroku – szczególnie o zmierzchu. Beta-karoten przekształca się w organizmie w witaminę A, która jest składnikiem barwnika wzrokowego, występującego w siatkówce oka. To właśnie on pozwala nam widzieć w półmroku. Beta-karoten wpływa również na zmniejszenie ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej, co często jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku w starszym wieku. Według badań, barwnik ten może również hamować rozwój kseroftalmii, czyli zespołu suchego oka, a także może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.

Dynia a odchudzanie

Dynia jest jednym z warzyw, które mogą pochwalić się niską kalorycznością. W 100 gramach znajduje się jedynie 26 kcal. Nic więc dziwnego, że często włączana jest do diety odchudzającej. Swoje właściwości odchudzające zawdzięcza także zawartości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długi czas, przez co mniej jemy. Dynia wpływa również na oczyszczanie organizmu z toksyn, a także ma właściwości odkwaszające.

Dynia a odporność organizmu

Dynia bogata jest w cynk i witaminę C, które wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Również obecna tutaj witamina E oraz selen działają wspomagająco na układ immunologiczny.

Warto jeszcze wspomnieć, że sok z dyni działa moczopędnie, co pozwala na stosowanie go w leczeniu schorzeń nerek. Z kolei zawartość potasu w tym warzywie wpływa na regulację gospodarki wodnej organizmu i wspomaga także funkcjonowanie nerek.

Pestki dyni – właściwości

Pestki dyni są jedną z najzdrowszych przekąsek. Bogate są przede wszystkim w minerały, takie jak cynk, siarka, potas, magnez oraz wapń. To również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki wpływają przede wszystkim na piękny wygląd naszych włosów oraz skóry.

Udowodniono również, że pestki dyni mają właściwości pasożytnicze. Ich działanie wynika z zawartości kukurbitacyny. Jest to substancja znajdująca się w błonce, która otacza nasiona i zabezpiecza je przed drobnoustrojami. Składnik ten występuje w największej ilości w świeżych, miękkich pestkach, dlatego też kurację odrobaczającą warto przeprowadzić jesienią.

Oczywiście to nie jedyne właściwości lecznicze pestek. Pestki dyni powinny być spożywane szczególnie przez mężczyzn, dlatego że stosowane są szczególnie w leczeniu dolegliwości związanych z prostatą. Medycyna ludowa uważa, że nasiona dyni zmniejszają powiększoną już prostatę. Z kolei według badań naukowych, mogą one także zapobiegać zachorowaniu na nowotwór prostaty. Co prawda, nie zostało potwierdzone to jeszcze badaniami, ale wiele osób wierzy, że pestki dyni przyczyniają się także do poprawy sprawności seksualnej i żywotności plemników. Może to wynikać z zawartości fitosterolów oraz cynku, które zwykle używane są we wspomaganiu leczenia gruczołu prostaty.

facebook