Morele i moc ich pestek

Rokitnik- pożyteczny krzew
Rokitnik- pożyteczny krzew
8 grudnia 2017
Olej z wiesiołka nie tylko na skórę
Olej z wiesiołka nie tylko na skórę
14 grudnia 2017
Morele i moc ich pestek

Morele

Drzewo moreli zwyczajnej (Prunus armeniaca L.) jest częścią rodziny różowatych i pochodzi z Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie możne je spotkać w wielu regionach świata, również w Polsce. Owoce są uznawane za bardzo smaczne i zdrowe, a przede wszystkim bogate w witaminy A, C i E, a także błonnik i potas. Można je spożywać na surowo, a także w postaci suszu lub w przetworach.

Niepozorne pestki

Morela jest znanym i lubianym owocem- do tej pory jednak niewielką uwagę poświęcano tej części owocu, jaką jest pestka (a właściwie jej wewnętrzna część). Fakt ten zmieniło odkrycie związku o nazwie amigdalina (czasem nazywanego też witaminą B17) obecnego w pestkach moreli. Jest ona związkiem organicznym z grupy glikozydów. Po raz pierwszy wyizolowana została w 1830 roku przez Robiqueta i Boutrona-Charlarda. Ma postać białego, bezzapachowego proszku o silnie gorzkim smaku. Amigdalina jest związkiem cyjanogennym, z rozpadu którego powstaje cyjanowodór – silnie toksyczna substancja. Spełnia ona w pestkach funkcje ochronne przed owadami i większymi roślinożercami. Niezhydrolizowana amigdalina nie wykazuje szkodliwego działania. Pestka moreli zawiera ponadto ok. 40 – 50% oleju, znanego jako olej z pestek moreli. W swoich właściwościach jest bardzo podobny do olejów z brzoskwini i migdałów. Jego główne składniki aktywne to kwas linolowy i oleinowy, które są dobrze znanymi i zdrowymi tłuszczami nienasyconymi.

Amigdalina

Pestki moreli, a właściwie znajdującą się w nich amigdalinę uważa się za ukryte lekarstwo na raka. Pierwsze próby leczenia nowotworu przy pomocy tego związku datuje się na 1845 rok. Przeprowadzone dotychczas eksperymenty dowodzą, iż in vitro amigdalina działa hamująco na proliferację zmienionych nowotworowo komórek, zatrzymując ich dalszy podział i stymulując apoptozę (śmierć komórki) przez co zmniejsza też ryzyko przerzutów i nawrotów. Konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań uwzględniających szerokie spektrum różnych typów komórek, zarówno w warunkach in vitro, jak i in vivo. Witamina B17 występuje w około 1200 gatunkach roślin, głównie w pestkach owocowych (śliwki, jabłka, wiśnie itp.). Przez wiele lat ludzie żyli w błędnym przekonaniu, że cyjanek (kwas pruski) zawarty w pestkach zaszkodzi ich zdrowiu. Nic bardziej mylnego. Zdrowe komórki organizmu zawierają naturalną barierę przed tą substancją. Inaczej sprawa ma się z komórkami rakowymi, które nie mają żadnego zabezpieczenia przed trucizną. Są one przez nią niszczone.

Olej z pestek moreli

tłoczony na zimno
nierafinowany
do spożycia na zimno

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olej z pestek moreli

Olej morelowy posiada jasnożółtą barwę oraz stosunkowo rzadką konsystencję. Olej ten pachnie migdałami i marcepanem, ma delikatną, przyjemną konsystencję. Olej z pestek moreli wykazuje bardzo szeroki potencjał właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jest szczególnie ceniony za pomoc dla skóry, dlatego często jest używany jako kluczowy składnik wielu produktów do jej pielęgnacji. Przyczynia się również do poprawy kondycji włosów, a więc można go znaleźć w wielu kosmetykach naturalnych do mycia i pielęgnacji głowy. Wśród najważniejszych składników oleju z pestek moreli wyróżnia się:
– nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-6)
– kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy)
– witaminy z grupy B, w tym witaminę B17
– witaminę E
– witaminę A
– sole mineralne.

Właściwości oleju z pestek moreli

Pierwszą z korzystnych właściwości tego oleju jest ograniczenie ryzyka chorób serca- dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, olej ten może obniżać poziom złego cholesterolu, a tym samym chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ponadto olej z pestek moreli łagodzi objawy artretyzmu dzięki posiadaniu właściwości przeciwzapalnych. W związku z tym może przynosić ulgę w dolegliwościach bólowych, towarzyszących zapaleniu stawów. Ponadto doskonale wzmacniania układ odpornościowy.

Olej z pestek moreli – zastosowanie spożywcze

W kuchni olej z pestek moreli sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych dań podawanych na zimno. Można również spożywać go bezpośrednio – około łyżeczkę dziennie. Zdecydowanie warto mieć to niezwykłe, 100% naturalne lekarstwo, a jednocześnie niezastąpiony kosmetyk w swoim domu. Nie należy używać do smażenia, gdyż wysoka temperatura powoduje utratę cennych właściwości tego oleju.

Naturalna pielęgnacja ciała

Olej morelowy bardzo często wykorzystywany jest jako składnik drogeryjnych lub aptecznych kosmetyków pielęgnacyjnych. Jego obecność można zauważyć na etykietach kremów, balsamów, mydeł lub innych produktów do pielęgnacji. Olej z pestek moreli w czystej postaci może być również z powodzeniem wykorzystywany samodzielnie – jako naturalny produkt do skóry lub włosów bądź jako baza do przyrządzania domowych kosmetyków.
Do głównych korzyści, jakie wynikają ze stosowania olejku morelowego, zalicza się:
– Dogłębne nawilżenie skóry – olej morelowy wzmacnia barierę hydrolipidową skóry, zapobiega nadmiernej utracie wody oraz silnie nawilża. Co istotne, olejek szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze. Dzięki temu może być stosowany przy każdym typie cery, a także jako baza pod makijaż. Olej morelowy cechuje duża uniwersalność. Można stosować go na suchą lub wilgotną skórę, mieszać z innymi olejami roślinnymi, dodawać do kremu, serum lub maseczek do twarzy.
– Odżywienie i ukojenie skóry – dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów, witamin i kwasu linolowego, olej z pestek moreli dogłębnie odżywia skórę, przeciwdziała procesom starzenia, a także łagodzi stany zapalne. Stosowanie oleju morelowego szczególnie zalecane jest osobom o cerze dojrzałej, pozbawionej jędrności.
– Poprawę kondycji włosów i skóry głowy – olejek z pestek moreli, stosowany na skórę głowy, może zapobiegać powstawaniu łupieżu, łagodzić stany zapalne, a także przynieść ulgę w przypadku łuszczącej i przesuszonej skóry. Co więcej, olejek odżywia cebulki włosowe, stymulując wzrost nowych włosów. Olejek morelowy, regularnie stosowany na włosy, odbudowuje ich strukturę, sprawia, że stają się miękkie, błyszczące i elastyczne. Olejek można dodawać do gotowych odżywek lub masek. Można wykorzystać go również podczas zabiegu olejowania włosów.
– Regenerację spierzchniętych ust – oleju morelowego można używać do pielęgnacji ust, aby złagodzić podrażnienia i nawilżyć delikatną skórę warg. Olej najlepiej stosować na noc, nakładając jego grubą warstwę na usta.
– Pielęgnację ciała (w tym pielęgnację skóry dzieci) – oleju morelowego można używać do masażu całego ciała. – Stosowanie go przez kobiety w ciąży może zapobiec pojawieniu się rozstępów. Olej z pestek moreli może być stosowany również do pielęgnacji skóry niemowląt – jest wyjątkowo delikatny i niepodrażniający.

Olej z pestek moreli może być stosowany na bardzo wiele różnych sposobów, z których skorzysta skóra, włosy, a także nasze zdrowie. Posiada wiele właściwości leczniczych, które działają od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Jest szczególnie skuteczny jako składnik naturalnych mydeł, maści, balsamów, pomadek, olejków do masażu i oczywiście kremów do twarzy i ciała. Zmieszanie go z odżywką do włosów to kolejny świetny sposób, aby korzystać z jego dobroci. Pomaga włosom stać się bardziej miękkimi, naturalnie błyszczącymi i chroni je przed uszkodzeniami. Nic więc dziwnego, że olej morelowy jest cenionym składnikiem wielu naturalnych kosmetyków do pielęgnacji włosów.

facebook