Graviola- owoc, który może wiele

Lecznicza moc czarnej rzepy
Lecznicza moc czarnej rzepy
18 stycznia 2019
Granat- owocowa broń na Twoje dolegliwości
Granat- owocowa broń na Twoje dolegliwości
24 stycznia 2019
Graviola- owoc, który może wiele

Flaszowiec miękkociernisty z łaciny Annona muricata L., znany jest również pod nazwami Guanábana oraz Graviola. Graviola to wiecznie zielone drzewo, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. W tej części świata docenia się właściwości lecznicze owocu i innych części rośliny – liści, kory czy korzeni. Uznaje się iż wszystkie części tej rośliny mają uzdrowicielskie działanie. Flaszowiec miękkociernisty charakteryzuje się produkcją owoców, rosnących na drzewach o wysokości maksymalnie 4 m, zdatnych do spożycia, które dojrzewają każdego miesiąca. Graviola jest używana jako składnik sałatek i napojów. Graviola najczęściej jest jedzona na surowo. Sam owoc gravioli potrafi osiągnąć nawet 30 cm długości, ma sercowaty kształt i pokryty jest licznymi mięsistymi kolcami.


Graviola- skład

100 gram owocu graviola ro tylko 66 kcal. W owocu znajdziemy nie tylko węglowodany i białko, ale także tłuszcze i błonnik. Graviola jest źródłem witamin, zawiera: witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz kwas foliowy. Graviola jest bogata także w minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód oraz cynk. Graviola posiada wiele cennych właściwości. Wyciąg z liści zawiera szereg związków, które są biologicznie aktywne – flawonoidy, kwasy fenolowe i alkaloidy. Substancje te znajdują zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, jak i w lecznictwie klinicznym.


Działanie antynowotworowe

Graviola posiada właściwości przeciwnowotworowe. Zdaniem wielu naukowców ten owoc może być skuteczną “bronią” do walki z groźnymi nowotworami np.: rakiem piersi, rakiem prostaty, czy rakiem płuc. Zawiera ona związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które skutecznie niszczą chorobowe komórki. Związki te charakteryzują się intensywnym działaniem przeciwnowotworowym na określone zestawy komórek nowotworowych nawet przy stosunkowo niewielkich dawkach. Po raz pierwszy owoce Gujabano przebadano pod kątem działania przeciwotworowego w latach 70-tych ubiegłego wieku w USA. Głównym ośrodkiem badań był National Cancer Institute, który dowiódł, iż ta roślina zawiera acetogeniny odpowiadające za hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, w tym u osób cierpiących na nowotwory piersi, prostaty, trzustki, płuc oraz na chłoniaka. Substancje znajdujące się w owocach Gujabano wykazały działanie na dwanaście rodzajów nowotworów, a ponadto oddziałują na organizm niszcząc jedynie komórki nowotworowe nie wywołując działań niepożądanych wobec zdrowych tkanek, co z kolei jest przeciwieństwem bardziej znanej metody leczenia raka – chemioterapii, jaka odpowiada za wywoływanie szeregu działań niekorzystnych wobec komórek zdrowych. Ponadto analizy laboratoryjne realizowane w Purdue University w Indianie udowodniły, iż acetogeniny wykazują oddziaływanie antyrakowe silniejsze aniżeli często wykorzystywane lekarstwa w odniesieniu do leczenia nowotworu piersi, który jest bardziej oporny na ich oddziaływanie. Według niektórych źródeł, Flaszowiec miękkociernisty wykazuje nawet 10 000 razy skuteczniejsze działanie od chemioterapii. Graviola łagodzi też dolegliwości i skutki uboczne związane z odbywaniem chemioterapii, co pozytywnie wpływa nie tylko na ciało, ale też samopoczucie pacjenta.


Wsparcie odporności

Graviola może być również stosowana w przypadku zaburzeń działania systemu immunologicznego, jest w stanie intensywnie pobudzić nasz system immunologiczny i pomóc zatrzymać chorobę. Graviola może być więc korzystna dla osób ze słabym systemem odpornościowym i częstymi tanami zapalnymi jako środek wspierający i wzmacniający organizm.


Walka z cukrzycą

Graviola była używana od wieków w Południowej Ameryce do regulacji poziomu cukru we krwi u diabetyków i istnieje parę wstępnych badań, które sugerują, że rzeczywiście może być w tym skuteczna. Niektóre składniki gravioli, takie jak substancje fitochemiczne, mogą być w stanie zapobiegać skokom cukru we krwi i pomagać regulować poziom glukozy. W jednym z badań opublikowanym w 2008 roku, szczury z cukrzycą, którym podawano graviolę przez okres dwóch tygodni wykazały prawie normalny poziom cukru we krwi na koniec badania, a nie były leczone żadnymi innymi lekami na cukrzycę. Inne badanie na szczurach z cukrzycą karmionych graviolą wykazało wyższy poziom antyoksydantów we krwi, zdrowsze wątroby i obniżony poziom niezdrowego tłuszczu we krwi.

Graviola- suplement diety

źródło antyoksydantów
wzmacnia odporność
wspiera organizm w walce z chorobami

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica


Wsparcie układu trawiennego

Graviola ma właściwości antywirusowe i przeciwpasożytnicze i była tradycyjnie używana dla wsparcia zdrowia układu trawiennego. Graviola może być używana w leczeniu zaparć, biegunek i promowaniu regularnych wypróżnień. Owoc gravioli był również tradycyjnie jedzony w celu pozbycia się robaków jelitowych i innych pasożytów. Ponadto graviola może obniżyć ilość kwasu żółciowego w organizmie, co może przyczyniać się do leczenia podagry.


Antyoksydacja

Graviola ma właściwości przeciwutleniające, co zapewnia szereg potencjalnych zastosowań regeneracyjnych. Może pomóc zapobiegać i naprawiać szkody komórkowe i odwracać pewne ostrzegawcze sygnały starzenia się, takie jak zmarszczki czy inne niedoskonałości skórne.

facebook