Grzyb reishi (Ganoderma lucidum) nazwany w Polsce lakownicą żółtawą należy do rodziny lakownicowatych. Znany jest w tradycyjnej medycyny chińskiej od wieków. To właśnie chińska nazwa brzmi reishi – w Japoni jest to lingzhi. Tamtejszej medycynie służył jako środek, który wydłużał życie ludzi chorych i poprawiał zdrowie reszty społeczeństwa – stosowany był jako lek na alergie, artretyzm, nadciśnienie czy zapalenie wątroby. Obecnie pula zastosowań nieco się rozszerzyła – nawet po zastosowanie przeciwnowotworowe. Jest nazywany “rośliną mocy duchowej” czy “rośliną nieśmiertelności”.
Grzyby reishi Jest to duży, ciemny grzyb z połyskującą powierzchnią, o „drewnianej” teksturze. Składa się w około 90% z wody – pozostałe 10% stanowią składniki odżywcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne oraz składniki bioaktywne. Jedną z najcenniejszych substancji jest polisacharyd beta-D-glukanu, który sprawia, że namnażają się makrofagi i limfocyty. Te dwa rodzaje komórek są ogromnym wzmocnieniem dla systemu immunologicznego. Glukan obecny w reishi potrafi wiązać jego komórki z komórkami nowotworowymi i niwelować je. Swoje właściwości prozdrowotne grzyby reishi zawdzięczają bogactwu składników aktywnych biologicznie, takich jak terpenoidy, steroidy czy fenole. Związkom tym przypisywane jest działanie immunomodulujące, antyoksydacyjne i przeciwzapalne – działania takie wspierają organizm człowieka w wielu różnych chorobach. Obecne w grzybach reishi polisacharydy – głównie beta-glukany – sprzyjają natomiast pracy układu pokarmowego. Wykazują działanie prebiotyczne (podobnie jak błonnik) wspierając mikrobiotę i pośrednio wpływając na zdrowie człowieka – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zawierają również ważne dla człowieka składniki takie jak sole mineralne, aminokwasy, betaninę, cholinę, kwas palmitynowy, lignocerynowy, stearynowy, alkaloidy, lipidy, glukozyd, wielocukry, ryboflawinę, olejki lotne, witaminę B2, kwas askorbinowy. Reishi jest bogaty również w jony nieorganiczne: manganu, cynku, wapnia, miedzi, żelaza i germanu.
Grzyby reishi wykazują właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące i antynowotworowe. Substancje w nich występujące należą do silnych immunostymulatorów, co oznacza, że przyczyniają się do pobudzania układu odpornościowego, również w walce z chorobami nowotworowymi. Dzięki obecności polisacharydów i saponin grzyby reishi zmniejszają namnażanie się komórek rakowych w zaatakowanych przez nowotwór w płucach. Prawdopodobnie chińskie grzyby wykazują również prozdrowotne działanie w stosunku do raka prostaty i piersi. Ekstrakt z grzybów reishi może przyczynić się do zredukowania liczby guzów u osób ze zdiagnozowanymi nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy, czyli tzw. gruczolaków jelita grubego. Ponadto, te grzybki nieśmiertelności zmniejszają skutki uboczne po radioterapii i chemioterapii.
Cennym składnikiem grzybów reishi jest beta-glukan, który wspiera naturalną odporność organizmu zwiększając liczbę makrofagów i limfocytów T. Chińskie grzyby reishi mają również korzystny wpływ na tzw. syndrom chronicznego zmęczenia. Grzyby reishi wykazują również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapewniają lepsze samopoczucie oraz usprawniają procesy poznawcze: pamięć, uwagę i koncentrację. Mogą być również stosowane przez osoby wykonujące pracę umysłową, gdyż wzmacniają pamięć i zdolność koncentracji. Są szczególnie zalecane przy bezsenności oraz silnym napięciu nerwowym negatywnie wpływającym na jakość snu.
Przyczyniają się do obniżania poziomu glukozy we krwi oraz zapobiegają i pomagają zahamować postęp powikłań cukrzycowych związanych z funkcjonowaniem nerek. Grzyby reishi posiadają zdolność obniżania ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu w surowicy krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego oraz związanych z nimi następstw: zawału serca i udaru mózgu.
- działa adaptogennie
- poprawia odporność i samopoczucie
- łagodzi skutki stresu
- utrzymuje równowagę hormonalną
Znajdują zastosowanie jako naturalny środek na przeziębienia, grypę, infekcje górnych dróg oddechowych oraz na zakażenia układu moczowo-płciowego. Grzyby reishi w medycynie Dalekiego Wschodu wykorzystywane są pomocniczo w leczeniu wrzodów. Działają przeciwhistaminowo, dzięki czemu mogą łagodzić objawy towarzyszące alergiom. Terapeutyczne działanie chińskich grzybów reishi jest szczególnie odczuwalne przy takich chorobach jak: astma, wrzody żołądka i dwunastnicy, anemia, wirusowe zapalenie wątroby, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, ogólny spadek odporności, alergia, cukrzyca oraz różnego rodzaju infekcje. Grzyby reishi znajdują również zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów oraz innych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Grzyby reishi są wskazane również osobom ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu. Ponadto wykorzystywane są jako środek wspomagający usuwanie , substancji toksycznych oraz metali ciężkich z organizmu.
Grzyby reishi w Polsce dostępne są w postaci zmielonego proszku lub kapsułek. Na rynku można spotkać różne preparaty, które w swoim składzie zawierają wyciągi z prozdrowotnych, chińskich grzybów. Zalecane i bezpieczne dzienne spożycie grzybów reishi w formie sproszkowanej to od jednej do dwóch łyżeczek, które należy wymieszać w szklance wody. Grzyby reishi w postaci kapsułek należy dawkować zgodnie ze wskazaniami producenta zamieszczonymi na opakowaniu produktu. W przypadku wielu preparatów sposób przyjmowania kapsułek jest zależny od występujących chorób lub dolegliwości. Przy silnych objawach często zaleca się zażywać nawet 3-4 kapsułki dziennie. W celach profilaktycznych najczęściej wskazane jest przyjmowanie 1 kapsułki preparatu w ciągu doby. Kuracja grzybami reishi powinna trwać nie dłużej niż 30 dni. Długotrwałe zażywanie środków zawierających grzybki nieśmiertelności może doprowadzić do działań niepożądanych. Skutkami ubocznymi stosowania grzybów reishi są: bóle i zawroty głowy, niestrawność, wysypka, świąd, krwawienia z nosa, obecność krwi w stolcu, a nawet uszkodzenia wątroby.