Niespotykany olej gorczycowy

Olej arachidowy- zdrowy tłuszcz z fistaszków
Olej arachidowy- zdrowy tłuszcz z fistaszków
3 stycznia 2018
Najbogatsze źródło kwasu GLA- ogórecznik lekarski
Najbogatsze źródło kwasu GLA- ogórecznik lekarski
18 stycznia 2018
Niespotykany olej gorczycowy

Gorczyca

Gorczyca w Polce uznawana jest za chwast, ponadto ma nawet lekko trujące właściwości. Gorczycę białą wykorzystuje się najczęściej do produkcji leków o działaniu łagodzącym zapalenia błon śluzowych. Nasiona gorczycy dobrze działają w przypadku skręcenia i bólu stawów, a także pomagają pozbyć się pasożytów z jelit. Ponadto gorczyca poprawia trawienie. Istnieje kilka rodzajów tej rośliny. Między innymi mamy gorczycę:
-białą
-sarepską
-polną
-czarną
Olej gorczycowy zwany tez potocznie musztardowym produkowany jest z ziarenek gorczycy, które są bardzo świeże. Brązowe lub czarne nasiona gorczycy są ostre i rozgrzewające. Im świeższe, tym lepiej. Gorczyca bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę H, oraz PP, C, K, E, A. W oleju gorczycowym znajdziemy bogactwo żelaza, wapnia oraz fosforu, selenu, cynku, magnezu. Najbardziej ceniony jest olej z gorczycy czarnej ze względu na jej najbardziej intensywne działanie i zawartość wartościowych składników. Najmniej ceniona jest natomiast gorczyca polna i rzadko można spotkać olej z niej wytłaczany. Skład gorczycy zawiera do 60% kwasu alilgorchichnogo, więc ma ostry smak i niezwykły zapach. Ponadto, duża ilość glikozydu produktu sinigryny które można podzielić tylko po wystawieniu na działanie gorącej wody. Nasiona gorczycy są bogate w różnych kwasów tłuszczowych (linolenowego, erukowego, linolowy) i glicerolu.

Pozyskiwanie

Proces pozyskiwania oleju odbywa się metodą tłoczenia na zimno w prasie ślimakowej, w której temperatura tłoczenia nie przekracza 40 st. C. Dzięki utrzymaniu takiej temperatury tłoczenia otrzymany olej ma cechy oleju dziewiczego (olej dziewiczy to taki, który po wytłoczeniu z rośliny oleistej ma dokładnie taki sam skład biochemiczny jaki zawarty jest w danych nasionach). Tak tłoczony olej zachowuje wszystkie właściwości, stając się wyśmienitym, pełnowartościowym produktem. To co łączy olej gorczycowy oraz musztardę to specyficzny zapach, jaki nie odpowiada wszystkim, łatwo można się jednak do niego przyzwyczaić. Olej gorczycowy, popularny jest w Indiach, znanych z naturalnych produktów ajurwedyjskich i nie tylko, znacząco wpływających na poprawę zdrowia oraz urody. Olej gorczycowy jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający, a zatem najlepiej stosować go w chłodnym klimacie. Użyty w kuchni zapewnia potrawom wszystkie smaki.

Zastosowanie w kuchni

Olej ten ma charakterystyczny smak i często używa się go w charakterze przyprawy oraz dodaje podczas marynowania mięs. Ma specyficzny smak, nadaje się przede wszystkim do przyprawiania świeżo sporządzonych sałatek. Świetnie nadaje się do przyrządzania zdrowych dressingów, sosów do sałatek, na przykład w połączeniu z czosnkiem. zczególnie popularny jest w kuchni bengalskiej, indyjskiej, nepalskiej i pakistańskiej. Olej gorczycowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 9 (około 60% składu stanowią kwas erukowy oraz oleinowy), zawiera 6% kwasu omega 3 (alfa-linolenowego, tzw. ALA) oraz 15% kwasu omega 6 (linolowego), zaś nasycone kwasy tłuszczowe obejmują około 12%. Oprócz tego stanowi źródło witamin i minerałów. Dzięki kombinacji kwasów linolowego i linolenowego, olej z gorczycy zdrowe działanie na organizm. Jest udowodnione, że kwasy są w stanie:
– normalizować metabolizm tłuszczów
– wyregulować poziom hormonów
– wzmocnić układ odpornościowy
– poprawić proces trawienia.

Olej gorczycowy

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Olej gorczycowy – właściwości lecznicze

Olej ten oprócz pielęgnacji włosów, ciała i twarzy, jest również ceniony ze względów prozdrowotnych. Między innymi odkryto jego dobre działanie na serce. Zawiera on jedno-nasycone kwasy tłuszczowe, oraz przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu. Dlatego olej ten, warto wykorzystywać w kuchni. Olej gorczycowy ma zastosowanie również w przypadku pewnych schorzeń pokarmowych. Zauważono, że pozytywnie sprawdza się jako środek pomocniczy w leczeniu schorzeń dotyczących wątroby czyli na przykład zapalenie, a nawet rak wątroby. Jego dobroczynne działanie polega na zwiększonej produkcji żółci przez komórki wątroby, co jest pomocne także w leczeniu kamieni dróg żółciowych oraz ich profilaktyce. Chociaż olejek gorczycowy ma dobre właściwości profilaktyczne, to nie jest wskazane stosowanie go w przypadku niektórych schorzeń serca. Przyjmowanie doustne niewielkich ilości oleju musztardowego ma wpływ na wyrównanie gospodarki hormonalnej organizmu i złagodzenie objawów ich nadmiernej aktywności, na przykład w okresie menopauzy.

Sprawdzi się także:

– przy kamicy żółciowej, zapalenie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego, marskość wątroby,
– wspomagając leczenie nadciśnienia, niedokrwistości, miażdżycy,
– w okresie ciąży i laktacji okresie,
– podczas terapii nowotworowej,
– w cukrzycy,
– w walce z nadwagą,
– w chorobach ośrodkowego układu nerwowego,
– gdy mamy problemy ze wzrokiem,
– w przypadku chorób górnych dróg oddechowych
– zewnętrzna służy do reumatyzm, zapalenie stawów, rwa kulszowa, zapalenie stawów.

facebook