Jasna strona czarnej porzeczki

Jeżyny- wakacyjne skarby z lasu
Jeżyny- wakacyjne skarby z lasu
14 sierpnia 2018
Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C
Acerola- brazylijska skarbnica witaminy C
31 sierpnia 2018
Jasna strona czarnej porzeczki

Pochodzenie

Ojczyzną porzeczek czarnych, krzewów z rodziny agrestowatych, jest środkowa i północna Europa oraz zachodnia Azja. Dziko rosnące krzaki tego krzewu porastały niegdyś nadrzeczne olszyny i wilgotne lasy. Obecnie porzeczka czarna jest uprawiana w wielu miejscach świata, a jednak to wciąż niedoceniana siostra odmiany czerwonej. Tymczasem jej właściwości zdrowotne są doceniane już od XVII wieku, kiedy została okrzyknięta mianem „eliksiru młodości”. Czarna porzeczka to przecież prawdziwa bomba witaminowa, której regularne spożywanie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C syntetycznej, a co za tym idzie – naturalnie wspomóc naszą odporność.

Skład

Owoce te zawierają cukry, kwasy organiczne, kwas cytrynowy, antocyjany, pektyny (rodzaj błonnika) i sole mineralne. A na tle innych owoców, owoce czarnej porzeczki wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C, której w 100 g tych owoców jest cztery razy więcej niż w np. słynących z tej witaminy pomarańczach. Najwięcej substancji biologicznie czynnych zawierają czarne porzeczki świeżo zerwane z krzaka. Zarówno świeże owoce jak i sok z czarnej porzeczki oraz wywar z nich są niezastąpionym źródłem składników odżywczych, witamin i minerałów. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również mikroelementy i kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.

Ludowe panaceum

W tradycyjnej medycynie ludowej owoce te stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, chorobach dziąseł, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek.

Źródło przeciwutleniaczy

Naturalne przeciwutleniacze zawarte w owocach czarnej porzeczki odgrywają rolę w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby serca czy nowotwory. Stwierdzono, iż przeciwutleniacze wykazują wysoką aktywność wobec większości wolnych rodników i reaktywnych form tlenu. Porzeczka czarna, ze względu na dużą zawartość pektyn redukuje ponadto poziom złego cholesterolu, a wypełniając żołądek, zwiększa uczucie sytości. Czarna porzeczka jest przy tym stosunkowo mało kaloryczna – 100 g świeżych owoców dostarcza tylko 60 kcal. Dlatego owoce czarnej porzeczki okazują się pomocne w walce z otyłością. A z uwagi na obecność antocyjanów zaleca się spożywanie soku z czarnych porzeczek w diecie przeciwmiażdżycowej.

Wsparcie wzroku

Dowiedziono, że antocyjany zawarte w owocach czarnej porzeczki mogą stanowić skuteczne uzupełnienie terapii przeciw jaskrze. W randomizowanym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym badaniu przeprowadzonym przez grupę naukowców wzięło udział 38 pacjentów chorych na jaskrę otwartego kąta, którzy byli leczeni kroplami do oczu. Uczestnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy po 19 osób. Pierwsza grupa otrzymywała antocyjany z czarnej porzeczki w dawce 50 mg/dzień, a druga – placebo. Badanie trwało aż 2 lata, a jego wyniki okazały się dość obiecujące. U uczestników otrzymujący antocyjany z czarnej porzeczki zaobserwowano poprawę przepływu krwi w naczyniach gałki ocznej. Wyniki badania wskazują, iż antocyjany zawarte w czarnej porzeczce mogą przyczynić się do poprawy widzenia u chorych na jaskrę.

Czarna porzeczka

poprawia stan skóry
wspomaga układ oddechowy
zwiększa przyswajanie żelaza
wpływa korzystnie na wzrok

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Liście też maja moc

Okazuje się, że nie tylko owoce, ale też liście czarnej porzeczki mają prozdrowotne działanie. Zgodnie z tradycyjnymi metodami medycyny naturalnej, okład z liści czarnej porzeczki powinno się stosować na bolące, krwawiące i trudno gojące się rany. Powstrzymują też świąd po ugryzieniach komarów, ponieważ zawierają garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągają uszkodzoną skórę. Napar z liści czarnej porzeczki, który oczyści organizm z toksyn, zadziała moczopędnie i bakteriobójczo, bardzo łatwo można przygotować w domu. Wystarczy tylko łyżkę wysuszonych liści zalać szklanką gorącej wody i parzyć przez 10 minut. Taką herbatkę należy pić 2–3 razy w ciągu dnia.

Zastosowanie w kosmetyce

Czarna porzeczka jest składnikiem wielu kosmetyków, znajdziemy ją w mydłach, żelach pod prysznic, balsamach czy pomadkach. Preparaty pielęgnacyjne zawierające ten owoc głęboko nawilżają skórę, poprawiają jej napięcie i jędrność. Warto zatem zrobić sobie domową maseczkę z owoców czarnej porzeczki, szczególnie w sezonie jej zbiorów, kiedy możemy je po prostu zebrać. Owoce te łagodzą podrażnienia i przyspieszają regenerację naskórka oraz wzmacniają odporność na niekorzystne warunki zewnętrzne. Ekstrakt z czarnej porzeczki wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki temu neutralizuje działanie wolnych rodników oraz zatrzymuje proces starzenia się skóry. Kosmetyki zawierające wyciąg z czarnej porzeczki oczyszczają i tonizują, wygładzają skórę i zachowują w niej młodość na dłużej.

facebook