Maqui berry – jagody z serca Amazonii

Uzdrawiająca moc cedru
Uzdrawiająca moc cedru
16 października 2017
Zielone złoto – olej z pestek dyni
Zielone złoto – olej z pestek dyni
27 października 2017
Maqui berry – jagody z serca Amazonii

Maqui berry

Jagody maqui berry (Aristotelia chilensis) występują na terenie Chile, w południowej Patagonii. Rosną na wiecznie zielonych, małych drzewach, osiągających 4-5 metrów wysokości. Jagody maqui to drobne owoce o okrągłym kształcie, średnicy 4-6 mm i ciemnofioletowej, prawie czarnej barwie, którą zawdzięczają antocyjanom. Jagody maqui wyglądają podobnie do polskich czarnych jagód i mają charakterystyczny słodki, a zarazem lekko cierpki smak.

Znane od lat

Są one cenione od wielu lat, ich historia spożycia została udokumentowana w Ameryce Południowej i sięga wielu pokoleń. Rdzenni mieszkańcy Patagoni od wieków nazywali jagody maqui – „darami Wielkiego Ducha”. Indianie Mapuche od pokoleń wykorzystywali zaś liście, łodygi, owoce i wino z maqui jako środek leczniczy.

Pozyskiwanie

Owoce zbiera się w okresie od grudnia do marca. Drzewa maqui nie są uprawiane w typowych sadach, a jeśli już to bardzo rzadko. Rosną dziko w rdzennych lasach z dala od przemysłowych zanieczyszczeń, czasem są sadzone w przydomowych ogródkach. Większość jagód maqui trafia jednak do sprzedaży prosto ze zbiorów w lasach. Jest ich stosunkowo niewiele, zbierane są ręcznie tradycyjnymi metodami – przeważnie przez Indian Mapuche (dosłownie: Ludzi Ziemi), którzy zajmują się tym od pokoleń. Do Polski maqui berry trafiają w postaci suszonej, sproszkowanej lub jako składnik suplementów diety. Sproszkowane owoce można dodać do koktajli, lodów, domowych batonów, owsianek, deserów i budyni. Jagody maqui wykorzystuje się także jako naturalny barwnik w żywności, napojach i winach.

Składniki odżywcze

Jagody maqui charakteryzuje wysoki poziom polifenoli i antocyjanów. Owoce te bogate są w witaminy: C, B, i E oraz minerały: żelazo, potas, wapń, magnez, cynk, bor. Charakteryzuje je także duża zawartość kwasów tłuszczowych: Omega-3, Omega-6, Omega-9 w odpowiednich proporcjach oraz białko i błonnik. Owoce maqui posiadają także najwyższy współczynnik ORAC spośród zbadanych dotychczas owoców. To największe bogactwo antyoksydantów z pośród wszystkich owoców występujących na Ziemi. Zwierają granatowo-fioletowy barwnik: antocyjaninę, który chroni te owoce przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Maqui berry - suplement diety w płynie

Wsparcie odchudzania
Poprawa przemiany materii
Oczyszczanie organizmu
Wsparcie narządu wzroku
Silny antyoksydant

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Działanie jagód maqui berry:

– wzmacniają układ odpornościowy
– przyspieszają trawienie i przemianę materii
– oczyszczają organizm z toksyn
– poprawiają wzrok
– spowalniają procesy starzenia
– zapobiegają nowotworom i stanom zapalnym
– chronią serce
– wykazują działanie antybakteryjne, co pozwala zwalczać infekcje

Wsparcie odchudzania

Jagody maqui to najskuteczniejszy naturalny spalacz tłuszczu na świecie. Superowoc, który daleko w tyle zostawia jagody acai, czy goji. Badania wykazały, że spośród dotychczas znanych produktów spożywczych, to właśnie jagody maqui mają najwyższe stężenie antocyjanin – barwników roślinnych o niezwykle silnym działaniu antyoksydacyjnym. Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu pomagają zapobiegać wielu chorobom, u których podłoża leży stres oksydacyjny. Antocyjany zawarte w owocach maqui berry skutecznie wpływają na przebieg procesów metabolicznych, a tym samym wspomagają odchudzanie i utrzymanie szczupłej sylwetki. Ponadto jagody te regulują metabolizm oraz poziom cukru we krwi. Idealnie nadają się dla każdego, kto chce utrzymać odpowiednią dla siebie wagę gdyż wyraźnie wspomagają proces odchudzania. Warto także pamiętać iż dieta bogata w antocyjany wpływa doskonale na regenerację organizmu, a antocyjany zawarte w jagodach maqui zmniejszają utleniane frakcji LDL cholesterolu (Utleniony LDL wchodzi w skład niebezpiecznych blaszek miażdżycowych).

Zdrowy wzrok

Wzrok to niezaprzeczalnie jeden z naszych najważniejszych zmysłów. Świadomie docenia to każda osoba, która chociaż przez chwilę miała w swoim życiu jakiś problem z oczami. Jagody maqui poprawiają naszą ostrość widzenia. Zmniejszają przepuszczalność i łamliwość naczyń kapilarnych (szczególnie oczu). Wspomagają organizm w schorzeniach siatkówki oka: zmiany siatkówki wywołane nadciśnieniem, krótkowzroczność zwyrodnieniowa, zmiany starcze naczyń siatkówki. Antocyjany zawarte w jagodach maqui walczą z wolnymi rodnikami i regenerują uszkodzone przez nie elementy oka. Uszczelniają też naczynia krwionośne oczu i sprawują kontrolę nad prawidłowym ukrwieniem gałki ocznej. Stanowią część grupy flawonoidów. Potrafią samoistnie poprawić wzrok osób krótkowidzących, działają też przeciwzapalnie, na przykład przy zapaleniu spojówek.

Stosowanie

Jagody Maqui, czy to w postaci całych owoców, czy w formie proszku można dodawać do naturalnego jogurtu, sporządzając pyszny koktajl mleczny. Można je dodawać do wody i pić jak sok, albo do płatków śniadaniowych wzbogacając w ten sposób nie tylko wartości odżywcze, ale i smak takiego dania. Sok z jagód maqui berry doskonale sprawdzi się jako energetyczny napój z rana lub smaczny napój w ciągu dnia.

facebook