W ostatnim czasie jagody goji zyskały wiele popularności. Coraz więcej zdrowo odżywiających się osób sięga po te smaczne i niezwykle zdrowe owoce. Czym właściwie są jagody goji i jakie mają właściwości?
Są znane w Azji, ponieważ to właśnie stamtąd pochodzą. Właściwie jagody te są kolcowojem pospolitym, a zasadniczo kolcowojem tybetańskim, co wiąże się z nazwą goji. Jagody goji należą obecnie do tak zwanych superfoods pośród wielu innych produktów i roślin o cennych oraz prozdrowotnych właściwościach. Goji jest krzewem, który osiąga wysokość od jednego metra do trzech. Drobne owoce są strząsane z krzewu w odpowiednim momencie i następnie suszone w cieniu. W kulturze i kuchni chińskiej goji to “święte owoce”. Występują najczęściej w południowo-wschodniej Europie oraz – co już zostało wspomniane – Azji. Na rynku bardzo znany jest sok z jagód goji i nasiona.
Właściwości tych owoców, korzystnych dla zdrowia, są niezliczone. Mówi się, że są one najzdrowszymi owocami z wieloma odżywczymi dla organizmu wartościami. Poza witaminami i minerałami są źródłem istotnych aminokwasów oraz takich pierwiastków, jak cynk, żelazo, wapń, german, selen oraz fosfor. Niektóre z nich mają działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów. Zwraca się szczególnie uwagę na zawartość żelaza w owocach goji, a także witaminy C, której jest w nich znacznie więcej niż chociażby w cytrusach. Warto również pomyśleć o obecności innych witamin: B1, B2, B6, a także witaminy E. Ponadto niezwykle ważnym składnikiem owoców goji jest Beta-karoten, zwany inaczej prowitaminą A, zapewniający między innymi zdrowy wygląd skóry, wzmacniający układ odpornościowy, pomagający w leczeniu trądziku i zapobiegający powstawaniu zmarszczek. Z kolei kwasy tłuszczowe – kwas linolowy oraz kwas omega 6 – wspomagają proces odchudzania, a beta-sitosterol wpływa na znaczne obniżenie poziomu cholesterolu. Luteina i zeaksantyna natomiast wzmacniają wzrok. Mają one właściwości antyoksydacyjne, a więc stanowią ochronę siatkówki oka przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu można skutecznie zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej. Poza tym zarówno luteina, jak i zeaksantyna są naturalną powłoką chroniącą przed nadmierny promieniowaniem ultrafioletowym. Goji bardzo korzystnie oddziałują na produkcję hormonu wzrostu, co wraz z wieloma antyoksydantami sprawia, że skóra i cało starzeją się wolniej. Jednak to nie wszystko. Jagody goji są również pomocne w leczeniu reumatyzmu, na który negatywne działanie ma między innymi wilgotny klimat. Zatem spożywanie tych cennych jagód wpływa na stan kości i stawów. Można powiedzieć, że goji oddziaływają na właściwie każdy układ ludzkiego organizmu w sposób wielokierunkowy. Właściwości owoców znajdują zastosowanie w leczeniu i regulacji układu pokarmowego, wspomaganiu pracy wzroku czy potencji u mężczyzn. Jagody poprawiają również kondycję fizyczną.
Odchudzanie jest tematem, który zaprząta głowa wielu osób. Zwraca się bowiem coraz więcej uwagi na pokarmy – ich jakość, wartość oraz wpływ na zdrowie. Dąży się do zachowania szczupłej sylwetki i prowadzenia naturalnej diety. Ze względu jednak na fakt, że obecnie jesteśmy bombardowani informacjami o tym co jest zdrowe, co szkodliwe; szukamy nie zawsze sprawdzone treści w internecie, trudno jest nam znaleźć odpowiednie produkty, które faktycznie przyczynią się do zdrowego trybu życia i jednoczesnego zadbania o organizm i ciało. Jagody goji są jednym z tych tak zwanych superfoods, które realnie wpływają na prawidłowy proces odchudzania. Choć, jak wiadomo, ani jagody goji, ani jakiekolwiek inne produkty nie stanowią cudownego antidotum działającego na wszystko. Podobnie jest z odchudzaniem. Myśląc o redukcji wagi, powinniśmy zawsze mieć na uwadze przede wszystkim zdrowie i właściwe funkcjonowanie organizmu, a nie dietę, która owszem spowoduje spadek wagi, ale jednocześnie pozbawi organizm najważniejszych składników, witamin, minerałów itp.
Co takiego mają w sobie owoce goji, że wspomagają one odchudzanie i regulację łaknienia? Istotny jest w tym przypadku błonnik. To on właśnie znacząco pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, wpływając na apetyt i pracę układu trawiennego. Poprawia także metabolizm. Jagodami goji warto zastępować słodycze. Można je z powodzeniem spożywać między pokarmami jako przekąskę oraz – w przypadku osób prowadzących zdrowy tryb życia – po treningu, ponieważ goji redukują wyczerpanie i zmęczenie. Owoce te stosunkowo szybko powodują uczucie sytości, a przy tym nie zwiększają bardzo poziomu cukru we krwi. Smak jagód sprawia, że mogą być one doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, deserów itp. Wystarczy dodać je do musli, jogurtu naturalnego, koktajli, shake’ów. Nadają się też do przygotowania granoli wraz z innymi ziarnami, słodyczy (np. ciastek z wybranych ziaren i goji). Kasza czy ryż posypane tymi wspaniałymi owocami będą równie świetnie smakowały. Goji można parzyć w postaci herbaty i czystego wywaru z owoców. Jeżeli nie preferujemy diety wegetariańskiej i lubimy przygotowywać potrawy mięsne, to goji berries okażą się bardzo dobre w połączeniu z drobiem lub mięsem wieprzowym. Są ona znacznie zdrowszą alternatywą dla znanych wszystkim rodzynek.
Pewne składniki goji mogą wchodzić w szkodliwą interakcję z niektórymi lekarstwami. Osoby, które stosują lekarstwa rozrzedzające krew (warfaryna), raczej powinny zrezygnować z wprowadzania do swojej diety nasion goji. Podobnie jest u osób cierpiących na różnego typu alergie. Z kolei w przypadku cukrzycy lub nadciśnienia, warto skonsultować z lekarzem spożywanie “świętych owoców”. Tak naprawdę to niewiele skutków ubocznych związanych z opisywanymi owocami. Zasadniczo mogą być stosowanie przez większość osób zarówno w formie uzupełnienia zdrowej diety, jak i pomocniczo w leczeniu schorzeń, chorób, dolegliwości. Jeżeli decydujemy się na zakup goji czy to w formie nasion, czy soku, należy zawsze sprawdzić skład produktu i samego producenta. Powinniśmy kupować takie produkty, które faktycznie są wyprodukowane z czystych owoców, bez jakichkolwiek dodatków, które niekorzystnie wpływają na zdrowe właściwości jagód. Ważne jest również, by producent posiadał odpowiednie certyfikaty dotyczące sprzedaży produktów w pełni naturalnych i ekologicznych. Tylko taka certyfikowana żywność może zapewnić, że nasza dieta jest zdrowa, pozbawiona szkodliwych składników, toksyn, konserwantów i innych.