Spirulina – działanie i właściwości

Jarmuż – poznaj jego właściwości
Jarmuż – poznaj jego właściwości
10 lutego 2017
Ostropest plamisty – właściwości i dawkowanie
Ostropest plamisty – właściwości i dawkowanie
15 lutego 2017
Spirulina – działanie i właściwości

Spirulina jest coraz bardziej popularna wśród osób, które przywiązują dużą wagę do zdrowego odżywiania i zdrowej suplementacji diety. Ten rodzaj alg jest zbawienny dla całego organizmu; może także wspomagać leczenie wielu chorób i dolegliwości.

Czym jest spirulina?

Jest ona niczym innym, jak algą morską, pochodzącą z rodziny sinic, w kolorze niebiesko-zielonym. W ostatnim czasie jest szczególnie doceniana na rynku zdrowych suplementów diety ze względu na swoja właściwości. Jest bowiem niezwykle bogata w wartości odżywcze korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. Spirulina zawiera w sobie przede wszystkim wysokowartościowe białko, ale także chlorofil, witaminy B12, B6 oraz mikro i makroelementy. Jest bogata w jod, selen oraz w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ze względu na dużą zawartość białka jest ona świetnym wyborem dla wegetarian, którzy rezygnują z białka mięsnego.

Ten rodzaj alg morskich wykorzystywany był już przez XVI-wiecznych Azteków. Dopiero później został zauważony przez Europejczyków. Odkryto wówczas cenne dla człowieka właściwości spiruliny.

Działanie spiruliny

Wzmacnia układ odpornościowy, a zawarta w niej witamina B12 wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Pomaga zatem szybko wrócić do zdrowia po przebytych chorobach i wspiera leczenie chorób autoimmunologicznych. Dzięki spirulinie można z łatwością odbudować naturalną florę bakteryjną jelit. Kolejnym istotnym działaniem algi jest zmniejszenie objawów alergii powodującej między innymi takie dolegliwości, jak kichanie. Alergie na różnego rodzaju kurz, pyłki itp. są plagą zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, a zatem warto zadbać o to, by nie były one tak uciążliwe. To jednak nie wszystko, ponieważ spirulina doskonale sprawdzi się również w regulacji ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. Spirulina może służyć jako zamiennik dla znanych lekarstw wpływających na spadek niezdrowego cholesterolu. Tradycyjne lekarstwa zawierają mnóstwo niekorzystnych dla organizmu związków, powodujących zaburzenia czynności trzustki, anemię czy zaburzenie czynności seksualnych. Spirulina ma działanie zapobiegające udarowi mózgu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, w tym raka piersi. Dzięki spirulinie poprawia się funkcjonowanie układu nerwowego, praca tarczycy i stan skóry.

Kilka słów o spirulinie w proszku

Spirulina występuje zasadniczo w dwóch postaciach – w tabletkach oraz w proszku. Co prawda zarówno jedna, jak i druga ma te same właściwości, to ta w proszku jest lepiej i szybciej przyswajalna przez organizm. Proszek powinien mieć barwę ciemnozieloną lub zielono-niebieską. Jeżeli nie widać na sproszkowanej spirulinie jakichkolwiek plam czy wypełniaczy, to świadczy o tym, że jest ona całkowicie naturalna i pozbawiona dodatkowych niepożądanych składników. Spirulina w proszku może być dodawana do wody lub innych płynnych substancji, które mogą być wypite w formie napoju. Można także posypywać spiruliną różnego rodzaju potrawy (będzie dodawała nieco słonego smaku i z powodzeniem zastąpi tradycyjną zwykłą sól), a także przygotowywać z nią koktajle i shaki. Proszek ze spiruliny sprawdza się też korzystnie w diecie odchudzającej ze względu na to, że zmniejsza łaknienie i wspomaga prawidłowy proces trawienia.

Spirulina w proszku do koktajli

Jakie potrawy można przygotować ze spiruliną? Mogą to być przede wszystkim koktajle i sałatki. Warto też łączyć spirulinę z surowym kakao, kurkumą lub imbirem. W połączeniu z tym składnikami spirulina tworzy niezwykle prozdrowotne preparaty. Poniżej proponujemy przepis na koktajl.

Spirulina- suplement diety

źródło białka
pobudza do działania
dodaje sił witalnych
wspomaga układ immunologiczny

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Zielony koktajl ze spiruliną w proszku:

  • płaska łyżeczka spiruliny,
  • garść świeżego szpinaku,
  • jeden banan,
  • plasterek świeżego imbiru,
  • sok z połowy limonki,
  • 3/4 szklanki soku wyciśniętego z jabłek.

Zielone koktajle, w których zawarta jest spirulina i inne zielone warzywa, takie jak na przykład szpinak, są bombą witaminową dla organizmu. Ze względu na zawarty w roślinach zielonych chlorofil, mają one działanie neutralizujące pierwiastki ciężkie oraz oczyszczające z toksyn. Działają również przeciwzapalnie, obniżają zapotrzebowanie na insulinę i niszczą wolne rodniki. Z kolei będący w tychże roślinach kwas foliowy jest niezbędny dla kobiet planujących ciążę lub spodziewających się potomstwa.

Właściwości spiruliny

Spirulina jest bardzo silnym antyoksydantem. Zatem świetnie oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn. Ta niesamowita alga morska zapobiega też powstawaniu w organizmie grzybów i przywraca naturalne pH. Jej właściwości są niezliczone, ponieważ ma pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć. Znajdzie też zastosowanie wśród sportowców z powodu dużej zawartości białka. Spirulina korzystnie wpływa na metabolizm i proces trawienny. Działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, a także przeciwnowotworowo. Jej przeciwwirusowe działanie jest bardzo cenne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na grypy i przeziębienia. Spirulina wspomaga wówczas produkcję przeciwciał, które zapobiegają chorobom. Właściwości tej algi przyczynią się do poprawy stanu skóry, włosów i paznokci, na co szczególnie powinny zwrócić uwagę kobiety. Kwas tłuszczowy GLA, karotenoidy, żelazo, aminokwasy to te składniki, które sprawią, że włosy będą mocne i lśniące, a paznokcie nie będą się łamać. Oczyszczona z wolnych rodników skóra będzie natomiast wyglądać świeżo i zdrowo. Można, dzięki spirulinie, zrobić domowe SPA, w którym z algi wykonana zostanie maseczka na skórę twarzy. Trzeba jedynie wymieszać spirulinę z wodą lub jogurtem i następnie nałożyć na twarz. Taka maseczka będzie relaksująca, odmładzająca i odżywiająca. Spirulina jest algą, która przyczyni się też do prawidłowego rozwoju dziecka. Ma ona bowiem pozytywny wpływ na układ hormonalny. Ponadto zawarty w niej potas łagodzi i przyspiesza gojenie się ran, które u dzieci zdarzają się często. Równie korzystny jest wapń, który stanowi budulec kości.

Spirulina nie jest jednak antidotum na wszystkie choroby i zaburzenia. Mimo, że jej wpływ na ludzkie zdrowie jest bardzo duży, to każdy organizm jest inny, a zatem korzystny wpływ algi może być różny. Jest ona z pewnością doskonałym suplementem uzupełniającym zdrową dietę. Ze względu na swoje właściwości uzupełnia niedobór wielu składników mineralnych oraz witamin. Osoby przyjmujące spirulinę w większości przypadków potwierdzają jej prozdrowotne oddziaływanie. Spirulina świetnie suplementuje dietę wegetariańską, a jej wersja w proszku posłuży jako dodatek do wielu przysmaków.

facebook