Ostropest plamisty – właściwości i dawkowanie

Spirulina – działanie i właściwości
Spirulina – działanie i właściwości
10 lutego 2017
Melatonina czyli dobra noc
Melatonina czyli dobra noc
17 lutego 2017
Ostropest plamisty – właściwości i dawkowanie

Miłośników zdrowego życia zgodnego z naturą jest coraz więcej. Zaczynamy zwracać uwagę na jakość jedzenia, ale także na zdrowe i naturalne metody leczenia wielu chorób i schorzeń. Jedną z cenniejszych dla naszego organizmu roślin jest ostropest plamisty.

Czym jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty (Silybum marianum) to nic innego jak wszystkim znany oset. Roślina, którą możemy spotkać chociażby na łąkach, ma wiele właściwości leczniczych i w ostatnim czasie jest znacznie bardziej doceniana. Ostropest ma szczególny wpływ na wątrobę i jej prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego też, obecnie wiele lekarstw przynajmniej częściowo zawiera właśnie ziele ostropestu. Jednak najkorzystniej działa ten naturalny, który można przygotować w warunkach domowych. Co ma w sobie ostropest, że tak dobrze wspomaga leczenie tego ważnego organu jakim jest wątroba? Sylimarynę będącą flawonoidem. Zatem ostropest, dzięki wysokiej zawartości sylimaryny, ma działanie odtruwające, oczyszczające i osłonowe. Poza sylimaryną olej bogaty jest we flawonoidy, aminy biogenne, witaminę C, fitosterole, garbniki, kwas linolowy i sole mineralne. Jest zbawienny przy zmaganiu się z takimi chorobami, jak marskość wątroby, choroba alkoholowa, zwyrodnienie tłuszczowe, zatrucie grzybami oraz wirusowe zapalenie typu A, B i C. Niemniej ostropest wpływa też na inne problemy związane z łuszczycą, a nawet kamicą żółciową. Likwiduje stany zapalne, obniża poziom niedobrego cholesterolu, a jego właściwości przeciwutleniające są pomocne przy chorobach nowotworowych, chociażby przy raku skóry, czyli coraz częściej występującym wśród ludzi czerniaku.  Usuwa również wolne rodniki. Mówi się także o stosowaniu ostropestu u kobiet mających uciążliwe miesiączki i zmagających się na przykład z endometriozą. Zbawienny wpływ rośliny doceniany jest przy leczeniu dziąseł, zapaleniu jamy ustnej czy krtani. Ostropest wzmacnia i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, pomaga w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Dzięki popularnemu ostowi polepsza się wzrok i wzmacnia układ immunologiczny. Leczy ostropest kamicę żółciową, likwiduje bóle między innymi poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Można go stosować przy niedokwaśności soku żołądkowego, braku łaknienia, wzdęciach i uciążliwej zgadze.

Olej z ostropestu

Olej doskonale sprawdza się w stosowaniu zarówno zewnętrznym, jaki i wewnętrznym. Może służyć do nakładania na skórę. Wówczas wspomaga gojenie ran zwłaszcza po oparzeniach. Jest wykorzystywany ponadto do leczenia egzemy, ropni, odleżyn, zrogowaciałego naskórka, rumienia oraz różnego rodzaju alergii. Korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci, co jest ważne dla kobiet, które częściej zmagają się takimi problemami. Ma też formułę anti-aging, a zatem spowalnia procesy starzenia się skóry. W przypadku zastosowania wewnętrznego, olej pomaga między innymi w procesie produkcji żółci oraz ochrania wątrobę przed toksynami. Dzięki niemu zmniejsza się apetyt i nie występują uciążliwe wzdęcia. Olej zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, co sprawia, że u osoby stosującej olej poprawia się pamięć i koncentracja.

olej z ostropestu

Dawkowanie oleju z ostropestu

Olej może być stosowany profilaktycznie, ale jest polecany przede wszystkim osobom, które są narażone na szkodliwe dla organizmu działanie toksyn. Dzięki olejowi można z powodzeniem prowadzić kurację odtruwającą, leczyć problemy skórne, nadmierne krwawienia i stany zapalne. Przy tego rodzaju chorobach należy pić olej z ostropestu 2-3 razy w ciągu doby, a w przypadku poważniejszych zaburzeń zaleca się częstsze dawkowanie oleju.

Jak stosować ostropest plamisty?

Olej z ostropestu można stosować na kilka sposobów w zależności od potrzeby i rodzaju dolegliwości. Jak już wcześniej zostało wspomniane, może być wykorzystany do użytku zewnętrznego. Wystarczy niewielką ilość oleju wsmarować w odpowiednie miejsca na ciele. Sprawdzi się zwłaszcza w pielęgnacji skóry twarzy. Ze względu na dużą zawartość witaminy E jest świetnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu cera jest pozbawiona wolnych rodników; jest jasna i znacznie bardziej gładka (na rynku dostępny jest również kosmetyczny olej z ostropestu). Ostropest redukuje także wszelkiego rodzaju zaczerwienienia. Ponadto działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Może służyć do olejowania włosów. Olej z tej cennej rośliny można też pić we właściwej dziennej dawce (por. dawkowanie oleju z ostropestu). Nieco inaczej stosuje się ostropest w formie nasion, które powinny być zmielone. Następnie przygotowuje się z nich napar lub dodaje do herbaty. Napar z nasion ostropestu można pić także od 2 do 3 razy dziennie. Warto, po wypiciu naparu, zjeść pozostałe nasiona, które są nadal niezwykle wartościowe dla zdrowia i organizmu. Ostropest równie dobrze może być używany jako dodatek do potraw. Nasiona dodaje się do serków, sałatek czy owsianki. Niemniej to nie wszystko. Kanapki posypane ostropestem będą bardzo smaczne i zdrowe w połączeniu z innymi świeżymi warzywami. Z kolei osoby, preferujące dania mięsne, mogą dodawać ostropest jako przyprawę. Poza olejem i nasionami do użytku nadają się też liście ostropestu.

Z ostropestu można przygotować koktajl, który doskonale oczyści organizm z toksyn lub sałatkę z jego świeżych liści. Koktajl należy zrobić z mielonego ostropestu, liści szpinaku, banana oraz wody mineralnej. Z kolei sałatkę wykonuje się z zielonych liści ostropestu, pomidorów koktajlowych, sałaty lodowej, sera typu mozzarella, oliwek. Wszystkie składniki sałatki trzeba na koniec polać sosem vinegret lub oliwą z oliwek w zależności od preferencji i potrzeb. To jedynie dwa przykłady przepisów z wykorzystaniem ostropestu. Można znaleźć wiele więcej propozycji potraw i przekąsek, z którymi ostropest świetnie się łączy.

Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do stosowania ostropestu plamistego. Jednak z pewnością osoby zmagające się z niedrożnością kanałów żółciowych nie powinny spożywać ostropestu w jakiejkolwiek postaci, ponieważ ten wzmaga produkcję żółci. Ostropest może też obniżać skuteczność i działanie niektórych lekarstw, takich jak: leki psychotropowe (też przeciwlękowe), tabletki antykoncepcyjne, przeciwzakrzepowe czy statyny stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Nie należy spożywać ostropestu w ciężkich zatruciach pokarmowych. W niektórych przypadkach nasiona lub olej mogą wywołać zaburzenia funkcjonowania jelit i żołądka, co spowodowane jest lekkim działaniem przeczyszczającym. Kobiety karmiące piersią oraz w czasie laktacji powinny zdecydowanie zrezygnować z suplementowania diety olejem czy też naparem z ostropestu.

facebook