Malina i jej właściwości zdrowotne

Korzeń maca – działanie i zastosowanie
Korzeń maca – działanie i zastosowanie
26 maja 2017
Żywokost lekarski – zastosowanie i sposób użycia
Żywokost lekarski – zastosowanie i sposób użycia
29 maja 2017
Malina i jej właściwości zdrowotne

Maliny kojarzą się przede wszystkim z pysznym smakiem i okresem letnim. Jednak poza tym mają właściwości prozdrowotne oraz zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych. Co więc jest takiego wyjątkowego w tych małych owocach? Jak działają? Dlaczego organizm ich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania?

Maliny są pyszne i soczyste. Jednak to co powinno być dla każdego najważniejsze to ich właściwości zdrowotne. Ich owoce, jak i liście mają w swoim składzie dużo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi m. in. o magnez, wapń czy żelazo.

Rosną w ogrodach i lasach. Co więcej, mają wiele odmian, które różnią się wielkością owoców, smakiem czy barwą, a także okresem, w którym owocują. Najczęściej jednak owoce pojawiają się w drugim roku. Dietetycy podkreślają, że najbardziej wartościowe są te rosnące dziko. Według wszelkich badań zawierają one najwięcej cennych substancji dla organizmu człowieka.

Maliny posiadają kwasy organiczne, tj. jabłkowy czy cytrynowy, antocyjany, pektyny, związki śluzowe, cukry, lotne związki zapachowe, wiele witamin (B1, B2, B6, C, E) oraz składników mineralnych (potas, fosfor, sód, magnez, wapń, żelazo, cynk). Ale to nie wszystko. W składzie liści mają także kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe czy sole mineralne.

Maliny właściwości

Ich właściwości są bardzo istotne dla prawidłowego działania organizmu. Przede wszystkim maliny działają przeciwgorączkowo. A to wszystko dzięki zdolności pobudzania gruczołów potowych. Co z kolei skutkuje obniżeniem temperatury ciała. Napar lub syrop z malin wywołuje obfite wydzielanie potu. Natomiast przetwory z owoców lub liści są szczególnie zalecane przy chorobach wirusowych i bakteryjnych. Szczególnie działają przy grypie, przeziębieniu, a nawet anginie. Dla najmłodszych najlepszy jest syrop z malin.

Równie pomocne są przy chorobach związanych z żołądkiem. Liście mają działanie przeciwbakteryjne, ściągające oraz przeciwzapalne. Dlatego przetwory można stosować przy niezbyt nasilonych wzdęciach. Warto wiedzieć, że garbniki znajdujące się w malinach zmniejszają biegunkę oraz hamują rozwój bakterii znajdujących się w jelitach. Dodatkowo leczą niedokwasowość czy pomagają przy zaburzeniach trawiennych.

Są one zalecane także kobietom, które mają silne bóle miesiączkowe. Maliny przyczyniają się do delikatnego rozkurczenia się mięśni gładkich. Jednak szczególnie powinny uważać kobiety znajdujące się w ciąży, aby nie przesadzić z ilością zjedzonych owoców czy innych preparatów wykonanych z tej rośliny.

Owoce malin są stosowane przy niedokrwistości, a kwas elagowy występujący w dużych ilościach wykazuje właściwości przeciwwirusowe czy przeciwnowotworowe. Dodatkowo jest naturalnych przeciwutleniaczem. Liście malin wspomagają przemianę materii.

Malin potrzebuję podlewania. Jest to wynik tego, że posiadają płytki system korzeniowy. Dodatkowo lubią żyzne, lekko kwaśne gleby.

Maliny odmiany

Maliny mają różne odmiany, wszystko zależy od kategorii, w jakiej się je rozpatruje. Najbardziej popularny podział jest ten na czerwoną, czarną i żółtą. Określenie rodzaju jest bardzo ważne. W zależności do odmiany będzie ona potrzebowała innych warunków czy inaczej owocowała.

Czarna malina ma mocne, rosnące pędy, które mogą osiągać nawet cztery metry. Do prawidłowego wzrostu potrzebuje więc podpory. Co ciekawe, nie wytwarza ona odrostów korzeniowych. Czarna malina owocuje w lipcu w formie pędów dwuletnich. Zbiory zajmują około dwóch tygodni. Można je swobodnie przetwarzać. Po zbiorze zaleca się wycięcie dwuletnich pędów i pozostawienie jedynie młodych, które będą mogły zaowocować w przyszłym roku. Czarna malina potrzebuje nasłonecznionego miejsca. Jednocześnie jest odporna na mróz.

Czerwona malina owocuje na pędach dwuletnich. Na jesień zaleca się pozbycie się pędów, na których były owoce. Należy pozostawić jedynie młode, tegoroczne. Z nich bowiem w przyszłym roku powstaną świeże owoce.

Żółta malina owocuje dwa razy w sezonie. W lipcu pojawiają się owoce na pędach z ubiegłego roku, a jesienią na tegorocznych. Te z okresu letniego należy wyciąć od razu po tym jak skończą rodzić owoce. Dzięki temu młode pędy szybciej będą rosły i owocowały. Tych z okresu jesiennego nie pozbywamy się do przyszłego roku. Żółte maliny mają podwinięte liście. Co więcej, rzadko gniją ich owoce czy obumierają pędy. To bardzo wytrzymała odmiana.

Rodzaj malin należy dobrać do własnych potrzeb oraz możliwości. Trzeba o nie dbać i pilnować, aby były odpowiednio podcinane i nawadniane.

Sok malinowy

wspomaga odporność organizmu
polecana w okresie przesilenia jesienno-zimowego
wspomaga działanie układu krwionośnego

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Produkty

Z malin produkuje się soki, syropy, a nawet przetwory. Wszystko zależy od potrzeb klienta. Sok z malin najczęściej jest wytwarzany w domowych gospodarstwach. Tam właśnie służy jako świetne uzupełnienie albo środek wspomagający walkę z chorobą. Syrop jest tworzony ze świeżych malin. Podobnie, jak i sok, spełnia rolę efektywnego środka napotnego. Wiele osób stosuje go także do poprawiania smaku leków dla dzieci.

Suszone owoce czy liście umieszczane są dodatkowo medykamentach. Owoce służą właśnie jako kolejny element służący wzmożeniu potliwości czy działaniu przeciwgorączkowym. Natomiast liście spełniają rolę żółciopędną i moczopędną. Najczęściej są umieszczane w mieszankach ziołowych.

To także element wielu nalewek domowej roboty. Tzw. malinówka przede wszystkim wspomaga organizm podczas grypy czy przeziębienia. Szczególnie ważny jest tu jeden składnik, mianowicie, kwas salicylowy. Najlepiej użyć dwie lub trzy łyżeczki do herbaty tuż przed snem. Co ciekawe, osobom mającym problemy żołądkowo-jelitowe zaleca się nalewkę z owoców i liści malin na spirytusie. Dodatkowo w odpowiednich ilościach wzmacnia serce i hamuje rozwój chorób nowotworowych.

Malin są szeroko stosowane w kuchni, szczególnie przez dietetyków. Ketony znajdujące się w tych owocach zwiększają przemianę materii, jednocześnie zmniejszając absorpcję tłuszczu. Co więcej, wzmagają produkcję hormonu noradrenalina. Jest on odpowiedzialny za podnoszenie temperatury ciała.

Maliny są więc dobrym sposobem na rozwiązanie nie tylko wielu problemów zdrowotnych, ale i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

facebook