Głóg- strażnik serca, pogromca stresu

Truskawka- zdrowa sezonowa pokusa
Truskawka- zdrowa sezonowa pokusa
5 lipca 2018
Robinia akacjowa- jak wykorzystać ją dla zdrowia
Robinia akacjowa- jak wykorzystać ją dla zdrowia
30 lipca 2018
Głóg- strażnik serca, pogromca stresu

Krzew głogu

Głóg to krzew ciernisty, który nie jest rośliną szczególnie wymagającą, dlatego często spotyka się go w lasach czy przy drogach. Czasem osiąga rozmiary małego drzewa, które pięknie wygląda i dlatego powszechnie uprawiany jest jako roślina ozdobna. W Polsce można natknąć się przede wszystkim na dwa gatunki głogu: jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Jednoszyjkowy wydaje kwiaty kremowe, a dwuszyjkowy – ciemnoróżowe. Owoce głogu to małe czerwone kulki. Kwiaty zbiera się na przełomie maja i czerwca, a owoce we wrześniu, gdy są już całkowicie dojrzałe. Kwiaty i owoce głogu wykorzystuje się w celach leczniczych, a także do tworzenia domowych przetworów.

Składniki odżywcze

Głóg to źródło witaminy C, PP i witamin z grupy B, zawiera także nieco witaminy A. Ma w swoim składzie także dużo flawonoidów i procyjanidów. Co więcej, zawiera wiele olejków eterycznych i błonnika, a także soli mineralnych. Zawiera aminy, fitosterole, fenolokwasy i garbniki.

Działanie na serce

W wielu niezależnych badaniach stwierdzono, iż głóg głęboko poprawia pracę serca. Badania sugerują, że roślina ta może zwiększyć zdolność osoby z niewydolnością serca do ćwiczeń- głóg znacznie zmniejsza objawy takie jak duszność i zmęczenie podczas wysiłku fizycznego. Preparaty z głogu wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Jest to możliwe dzięki procyjanidom. Pozwalają one również na zlikwidowanie bólów oraz zawrotów głowy. Produkty z głogu stosuje się więc przede wszystkim w chorobach serca, m.in. w chorobie wieńcowej czy zaburzeniach rytmu serca. Związki flawonoidowe zawarte w kwiatach i owocach głogu działają rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca, a tym samym zwiększają dopływ krwi bogatej w tlen do serca. Wówczas poprawia się praca tego narządu, a zmniejszają się dolegliwości bólowe i uczucie duszności. Natomiast alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco. Kwiat głogu zwiększa też siłę skurczów serca, nieznacznie zwalniając ich częstotliwość, dzięki czemu pracuje ono wydajniej. Ponadto ma korzystny wpływ na naczynia krwionośne mózgu. Należy jednak pamiętać, że z głogiem nie powinny przesadzać osoby z niedociśnieniem.

Inne właściwości

Flawonoidy zawarte w głogu mają również działanie przeciwrakowe. Ich rozkurczająca moc wpływa łagodząco także na bóle menstruacyjne oraz schorzenia dróg moczowych. Błonnik zawarty w głogu pomaga w walce z zaparciami i poprawia trawienie. W polepszeniu trawienia bierze udział również witamina PP, dzięki której lepiej trawimy białka, tłuszcze i węglowodany. Oprócz wspomnianych właściwości warto też nadmienić, że głóg obniża cholesterol. Szczególnie istotne jest, że obniża frakcje LDL cholesterolu, który przenosi tłuszcz z wątroby do wszystkich komórek, powodując odkładanie się cholesterolu w ściankach naczyń tętniczych, przez co zwęża się światło tętnicy. Zaś witamina C w nim zawarta wzmacnia odporność organizmu dlatego warto wspierać się przetworami z głogu szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Głóg- bio sok 100%

ekologiczny
bezpośrednio tłoczony
bez konserwantów
bez sztucznych dodatków

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Podsumowując – głóg pomaga w następujących dolegliwościach:

– nerwobóle,
– choroby serca (choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca),
– nerwica,
– nadciśnienie,
– zaparcia,
– obniżona odporność,
– bolesne miesiączki,
– infekcje dróg moczowych,
– choroby wieku starczego,
– stres (głóg ma delikatne działanie uspokajające),
– bezsenność.

Jak spożywać głóg

Głóg można spożywać w postaci przetworów, soków, win, nalewek i herbatek, a także zwykłych wywarów, czyli owoców i kwiatów głogu zalanych wrzątkiem. Warto pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać jakiś efekt, suplementy z głogiem należy spożywać przez okres dłuższy niż dwa miesiące. Zioła działają łagodnie i po prostu potrzeba dłuższego czasu stosowania, żeby były jakieś efekty
Przeciwwskazania do spożywania preparatów z głogu
Preparaty produkowane z głogu są bezpieczne dla zdrowia ze względu na to, że pozbawione są one szkodliwych dodatków. Jeśli chodzi o uwarunkowania związane ze zdrowiem, jedynym przeciwwskazaniem do ich stosowania jest zbyt niskie ciśnienie krwi (czyli tzw. niedociśnienie).

facebook