Guawa- egzotyczna bomba witaminowa

Olej sezamowy
Olej sezamowy
21 listopada 2017
Ludowe sposoby na przeziębienie
Ludowe sposoby na przeziębienie
6 grudnia 2017
Guawa- egzotyczna bomba witaminowa

Gujawa- pochodzenie

Gujawa to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jeśli uda wam się go spróbować, na pewno oczaruje was jego słodko-kwaśny smak oraz intensywny zapach przypominający aromat gałki muszkatołowej. Guawa jest popularnym owocem w krajach azjatyckich, ale również łatwo dostępnym na Zachodzie. Jest okrągła, a kształtem przypomina zieloną gruszkę, z żółtym i bordowym odcieniem o białym lub bordowym miąższu z jadalnymi nasionami. Dojrzała jest miękka i słodka. Jadalny jest zarówno owoc, jak i pestki. Zaleca się obrać skórę. Dlatego najlepiej gujawę przekroić na ćwiartki i nożem wykroić miąższ. Gujawę możecie jeść na surowo lub w formie soku. Owoc ten może też być dodatkiem do sałatek, soków, drinków, deserów oraz być składnikiem kompotu. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, guawa jest bogata w liczne właściwości prozdrowotne. Wraz z owocami, jej kora i liście również są bardzo odżywcze. Zawiera wysoką zawartość witaminy A – dziesięciokrotnie większa niż w cytrynie, i witaminy C – aż czterokrotnie większa niż w pomarańczy. Ponadto zawiera witaminy B2, E i K błonnik, wapń, miedź, kwas foliowy, żelazo, mangan, fosfor i potas.

Odporność

Gujawa dzięki wysokiej zawartości witaminy C, odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym. Wzmacnia go, chroniąc przed wieloma chorobami i infekcjami. Ponadto, prócz samego działania przeciwzapalnego guawa ma zdolność hamowania cząsteczek zapalnych, takich jak prostaglandyny, które wywołują zaburzenia wewnątrzkomórkowe. Spożywanie gujawy codziennie podnosi odporność na kaszel, przeziębienie i grypę.

Obniżenie ryzyka nowotworów

Guawy zawierają mnóstwo substancji, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Są źródłem wielu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ekstrakty z guawy wykorzystuje się w profilaktyce raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego. Przeciwnowotworowe związki zawarte w tym owocu to przede wszystkim: likopoen kwercetyna, witamina C i inne polifenole. Działają jak silne przeciwutleniacze, pomagające neutralizować wolne rodniki w organizmie.

Działanie przeciwzmarszczkowe

Wolne rodniki to najwięksi wrogowie pięknej i młodej skóry – powodują zmarszczki, kurze łapki i utratę jędrności. Guawy są źródłem antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Jeśli chcemy się ustrzec przed przedwczesnym starzeniem, powinniśmy jeść te owoce jak najczęściej. Guawa, zwłaszcza czerwona ma silne właściwości przeciwutleniające. Neutralizują one wolne rodniki, które mogą uszkodzić organizm na poziomie komórkowym. Witamina C stymuluje produkcję kolagenu i elastyny – białek strukturalnych, które pomagają utrzymać skórę jędrną i elastyczną.

Poprawa zdrowia serca

Substancje zawarte w guawach pomagają zachować równowagę pomiędzy potasem a sodem w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca. Dodatkowo zawarty w różowym miąższu likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych u osób, które zjadają ten owoc regularnie.

Obniżenie poziomu cukru

Osoby z cukrzycą powinny zwrócić szczególną uwagę na te egzotyczne owoce. Sok z guawy znacząco obniża poziom cukru we krwi. Badania potwierdziły, że gujawy zarówno poprawiają stan zdrowia cukrzyków, jak również zapobiegają pojawieniu się tej choroby. Duża zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny guawy są niezwykle ważnymi komponentami u diabetyków. Błonnik pomaga regulować poziom cukru, a niski IG hamuje nagły skok poziomu cukru.

Zwalczanie zaparć

Jeden owoc guawy pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Substancja ta jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu trawiennego. Wystarczy jeść jedną guawę dziennie, by oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się problemu zaparć. Guawa działa pozytywnie na cały układ pokarmowy. Jej właściwości antybakteryjne pomagają oczyścić układ pokarmowy hamując rozwój bakterii i drobnoustrojów, a duża zawartość błonnika wspomaga trawienie i prawidłowe wydalanie.

Poprawa jakości widzenia

Guawy nie są tak bogate w witaminę A, jak marchewki, ale wciąż zapewniają dużą dawkę tej odpowiedzialnej za dobry wzrok substancji. Niedobór witaminy A to najczęstsza przyczyna kurzej ślepoty oraz problemów z widzeniem. Regularne spożycie tego owocu pomaga poprawić wzrok, a także spowalnia rozwój zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Guava - suplement diety

- wsparcie pracy układy nerowewgo
- zmniejszenie uczucia zmęczemnia i znużenia
- wzrost odporności organizmu
- lepsze przyswajanie żelaza

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Korzyści dla kobiet w ciąży

Owoce guawy są także dobrym źródłem kwasu foliowego. Właśnie z tego powodu są polecane kobietom w ciąży. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu oraz chroni dziecko przed wystąpieniem wad rozwojowych. W dodatku jest to naturalne źródło tak cennego kwasu.

Pożywienie dla mózgu

Gujawa jest źródłem witaminy B3 i B6, które poprawiają krążenie krwi oraz działają uspokajająco na komórki nerwowe. Dzięki zawartości potężnych przeciwutleniaczy, owoc ten pomaga odżywić mózg i funkcjonowanie psychiczne. Dodatkowo witaminy B3 i B6 przyczyniają się do poprawy krążenia krwi w mózgu. Dzięki odpowiedniej ilości potasu zostaje utrzymana przewodność elektryczna w mózgu, co jest istotne w procesie myślenia, jak również zdolności zapamiętywania. Magnez znajdujący się w tych owocach pomaga zrelaksować się umysłowi i mięśniom. Jeśli czujesz się zestresowany i zmęczony, włącz do swojej codziennej diety te egzotyczne owoce. Ich zapach i smak pozwoli ci zapomnieć na chwilę o problemach.

facebook