Owoce róży – nieprzebrane źródło witamin – Z. T. Nowak

Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch
Sok jako źródło witalności – Katarzyna Suchanek-Pilch
15 listopada 2016
Witamina D – molekuła o szerokim spektrum działania – K. Paradowska
Witamina D – molekuła o szerokim spektrum działania – K. Paradowska
25 listopada 2016
Owoce róży – nieprzebrane źródło witamin – Z. T. Nowak

Przepis z babcinej spiżarni

 

W aptekach i sklepach zielarskich można dziś kupić sporo specyfików z owoców róży dzikiej,  np. sok firmy „EkaMedica”.   Istnieje też mnóstwo przepisów na oryginalne – lecznicze przetwory z  tych owoców. Tu zdradzę jeden z nich  – na przecier z dodatkiem jabłek, który pochodzi z mojej książki „Księga owoców leśnych”:

Przecier różano-jabłeczny

 

Składniki:
50 dag oczyszczonych z nasion owoców róży,
1½ kg jabłek (proponujemy odmianę antonówka lub reneta),
2 szklanki wody,
1 kg cukru.

 

Przygotowanie:
Owoce róży kroi się na pół, odrzuca nasiona (pesteczki) i drażniące włoski, następnie myje dokładnie w kilku wodach. Umieszcza w emaliowanym garnku zalewa wodą i gotuje pod przykryciem około 15 minut (aż zmiękną). Przeciera przez sito lub miksuje. Uzyskaną miazgę znów umieszcza się w garnku i dodaje pokrojone w kostkę obrane jabłka i cukier. Całość smaży się na słabym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż utworzy się niemal jednolita, szklista masa. Po odparowaniu nadmiaru wody, wrzący przecier nakłada się do niewielkich, wyparzonych słoików, które umieszcza się pod kocem na 1–2 godziny (sucha pasteryzacja) bądź krótko pasteryzuje.

 

Dobra rada:
Kto dysponuje owocami pigwy (ale prawdziwej – nie pigwowca), ten podczas smażenia może dodać dla podkreślenia aromatu i łatwiejszego zżelowania ½ szklanki startej na tarce o drobnych otworach miazgi z nich.

 

Korzyści w kuchni:
Przecier ten może stanowić dekorację deserów, np. tarty podawanej na ciepło. Dobrze smakuje, gdy się nim posmaruje ciasto drożdżowe lub chrupkie bułeczki.

 

Pożytek dla zdrowia:
Przecier różano-jabłeczny dostarcza organizmowi mnóstwo łatwo przyswajalnych witamin i soli mineralnych. Bogactwo pektyn czyni ten przetwór wartościowym środkiem regulującym pracę jelit i ułatwiającym usuwanie z nich resztek niestrawionych pokarmów. Zapobiega nowotworom jelita grubego oraz jego owrzodzeniu. Unieszkodliwia wolne rodniki. Regeneruje organizm i zapobiega postępowi miażdżycy.

 

                                                                                               Zbigniew T. Nowak               
facebook