Szpinak- smaczny, zdrowy i pożyteczny

Pokrzywa- jak skorzystać z jej mocy
Pokrzywa- jak skorzystać z jej mocy
25 kwietnia 2019
Jarmuż- właściwości odżywcze i lecznicze
Jarmuż- właściwości odżywcze i lecznicze
9 maja 2019
Szpinak- smaczny, zdrowy i pożyteczny

Szpinak jest uprawiany i spożywany jako warzywo. Roślina pochodzi z terenów dawnej Persji, gdzie była uprawiana już przed dwoma tysiącami lat. Do Europy została sprowadzona najprawdopodobniej przez Arabów, którzy uprawiali szpinak w Hiszpanii w IX wieku. Rozpowszechnienie uprawy nastąpiło jednak dopiero w XVI wieku. W Polsce uprawiany jest obecnie na szeroką skalę, zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i do mrożenia. Szpinak został okryty złą sławą i uznany za jedną z najgorszych potraw dla dzieci. Ta zielona roślina jest jednak podstawowym składnikiem zdrowej diety, a do tego przyrządzona w prawidłowy sposób jest niesamowicie smaczna. Warto przekonać się do szpinaku, ze względu na liczne zdrowotne właściwości szpinaku.

Szpinak – wartości odżywcze

100 gramów surowych liści szpinaku to wartość energetyczna wynosząca 20 kcal. W tej samej ilości tego warzywa znajduje się także prawie 3 gramy błonnika, 0.5 grama tłuszczu, 3 gramy białka i blisko 3.6 grama węglowodanów. Liczne właściwości lecznicze szpinaku biorą się jednak z wysokiej zawartości wielu cennych minerałów. W 100 gramach tego warzywa znaleźć można: 558 mg potasu, 100 mg wapnia, 50 mg fosforu, 79 mg sodu, 80 mg magnezu i 3 mg żelaza. Przez wiele lat szpinak uchodził za wyjątkowo bogate źródło żelaza, ale zawartość tego makroelementu nie jest aż tak duża, jak niegdyś sądzono. Szpinak zawiera też luteinę – jeden z zawartych w roślinach, niezbędnych dla zdrowia karotenoidów, których organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Jako że w szpinaku znajduje się sporo magnezu, jego jedzenie zaleca się osobom zestresowanym i znerwicowanym. Magnez pomaga odzyskać równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu, obniża też podatność na stres. Ma własności uspokajające oraz zapobiega bólom głowy (w tym bólom migrenowym). Na tle innych warzyw szpinak wyróżnia się dużą zawartością białka. Jest także wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach szpinaku warzywo to jest polecane jako dobra ochrona przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Szpinak można jeść na surowo- posiada przyjemny, lekko kwaskowy smak. Natomiast po obróbce termicznej – nie traci on wiele ze swoich cennych właściwości także, kiedy podawany jest na gorąco. Jedzenie szpinaku zaleca się też dzieciom i kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię. Szpinak jest źródłem żelaza i kwasu foliowego. Należy jednak pamiętać, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest w dużo wyższym stopniu przyswajalne.

Szpinak źródłem antyoksydantów

Ponieważ szpinak zasobny jest w silne przeciwutleniacze: beta-karoten, witaminę C i E oraz luteinę, jego regularne spożywanie zabezpiecza organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wiadomo antyoksydanty zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby zwyrodnieniowe (np. choroby Alzheimera i Parkinsona), spowalniają procesy miażdżycowe, opóźniają starzenie się komórek, wpływają korzystnie na wygląd skóry, utrzymanie młodego wyglądu i wigoru.

Wsparcie wzroku

Wyjątkowa jest w przypadku szpinaku rola zawartej w nim luteiny, która przed działaniem wolnych rodników przede wszystkim chroni ludzki wzrok. Luteina wpływa korzystnie na ostrość widzenia, zapobiega skutkom szkodliwego promieniowania UV, opóźnia proces zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, przeciwdziała powstawaniu zaćmy i zwyrodnieniu barwnikowemu siatkówki oka. Pomaga nam dłużej i ostrzej widzieć, a co za tym idzie dłużej unikamy noszenia okularów.

Wzmocnienie układu krążenia

Zawarte w szpinaku substancje odżywcze ograniczają ryzyko chorób układu krążenia. Zmniejszają niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i obniżają ciśnienie krwi (potas, błonnik, witamina C). Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych (magnez) i poszerzają ich światło (magnez). Podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu i redukują poziom „złego” oraz zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej (błonnik, witamina C, witaminy z grupy B). Działają krwiotwórczo (miedź, żelazo, witaminy z grupy B) i zapewniają prawidłową krzepliwość krwi (witamina K). Zatem każdy człowiek borykając się z problemami krążeniowymi powinien włączyć te liściaste warzywo do swej diety.

Szpinak- suplement diety

obniża ciśnienie
pomaga pokonać anemię
źródło kwasu foliowego

Produkt dostępny w sklepie internetowym
Sklep EkaMedica

Szpinak, a układ nerwowy

Dzięki zasobności szpinaku w potas i magnez, a także witaminy z grupy B, dieta bogata w to warzywo reguluje i pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wpływa także korzystnie na nasze samopoczucie, obniża napięcie, poprawia zdolność koncentracji i zapamiętywania. Potas odpowiada również za zachowanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej i właściwą pracę nerek. Wraz z magnezem reguluje napięcie mięśni i zapobiega ich drganiom oraz bolesnym skurczom.

Szpinak, a zdrowe kości

Szpinak dostarcza organizmowi substancji niezbędnych do zachowania dobrego stanu zębów i kości. Są to takie składniki jak: białko, fosfor, wapń. Stanowią one ich budulec. Obecny w szpinaku magnez wpływa natomiast na gęstość kości, a także jest odpowiedzialny za przyswajanie wapnia. Witamina K chroni przed osteoporozą i wpływa korzystnie na stan kości oraz przyswajanie witaminy D.

Odporność i wzmocnienie

Częste spożywanie szpinaku wpływa korzystnie na odporność organizmu. Dzieje się tak dlatego iż zawarte w tym zielonym warzywie witaminy i makroelementy wspomagają proces zwalczania infekcji bakteryjnych i wirusowych. Podnoszą zatem naszą odporność i pozwalają uniknąć przeziębień czy stanów zapalnych.

Spożywanie szpinaku w okresie ciąży i karmienia

Bezapelacyjnie szpinak zalecany jest ciężarnym do spożywania przez cały okres ciąży. Kobiety w tym czasie szczególnie często cierpią na niedokrwistość, a szpinak w pewnym stopniu może temu zapobiegać. Podobnie nie ma przeciwwskazań, aby włączyć go do jadłospisu od samego początku laktacji. Przede wszystkim dlatego, że jest łatwostrawny i bardzo wartościowy. Szpinak można wprowadzać do repertuaru produktów spożywanych przez niemowlęta nawet po 6 miesiącu życia. Stanowi on doskonałe, naturalne źródło substancji odżywczych i przyzwyczaja dziecko do smaku warzyw.

Szpinak w diecie odchudzającej

To zielone warzywo stanowi doskonałą propozycję dietetyczną dla osób walczących z nadwagą. Przecież 100 g szpinaku dostarcza około 20 kilokalorii. Zaś obecne w nim substancje, takie jak błonnik pokarmowy, potas czy witaminy z grupy B, przyspieszają metabolizm i uczestniczą w spalaniu tłuszczów oraz węglowodanów. Szpinak zawiera też tylakoid – związek chemiczny, który redukuje apetyt. Ponadto szpinak doskonale komponuje się ze zdrowotnymi koktajlami, sałatkami czy daniami ciepłymi.

Przyrządzanie szpinaku

Najzdrowsze są świeże liście szpinaku, toteż w sezonie najlepiej całkowicie zrezygnować z mrożonek. Można z nich robić sok lub kupić gotowy produkt w tej formie. Surowy szpinak doskonale nadaje się tez do sałatek z zawartością serów i owoców. Powinno się dodawać do nich oliwę, która zwiększa wchłanianie witamin i luteiny. Szpinak stanowi wyśmienity składnik sosu do makaronów, farszu do pierogów, naleśników, tart, zapiekanek. Wystarczy doprawić go czosnkiem, solą i wybranymi przyprawami oraz połączyć z serem pleśniowym czy jogurtem. Nie polecamy jednak gotować liści, ponieważ tracą walory smakowe i ładny kolor. Najlepiej, wraz z przyprawami, dusić je na oliwie. Tak przygotowany szpinak można połączyć z szeregiem produktów – cukinią, suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem itd. Coraz częściej szpinak wykorzystywany jest jako baza do odżywczych koktajli warzywno-owocowych. Z dodatkiem banana, limonki czy jabłka nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też ma wyjątkowo dobry wpływ na zdrowie.

facebook